Türk Tabipleri Birliği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde yaşanan olaylara ve olaylar sırasında kullanılan biber gazı ve gaz bombaları ile ilgili bir açıklama yaptı. Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Osman Öztürk, biber gazının sağlığa zararlı olduğunu belirterek, “Biber gazı öldürür” dedi. 


Türk Tabipleri Birliği’nde düzenlenen ortak basın toplantısına Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören ile Adli Tıp Uzmanları Derneği Üyesi Dr. Ümit Ünüvar katıldı. Toplantıda konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Osman Öztürk, “Şimdiye kadar ulaşabildiğimiz bilgilere göre 5 yurttaşımız başına gaz mermisi isabet ettiği için hayati tehlike geçirecek şekilde ağır yaralanmıştır. İki yurttaşımızın görme, iki yurttaşımızın da işitme duyularını kaybetme tehlikesi devam ediyor" dedi.


Öztürk, binlerce kişinin gaz bombalarından zarar gördüğünü iddia ederek, “Şimdiye kadar ulaşabildiğimiz bilgilere göre beş yurttaşımız başına gaz mermisi isabet ettiği için hayati tehlike geçirecek şekilde ağır yaralandı; iki yurttaşımızın görme, iki yurttaşımızın da işitme duyularını kaybetme tehlikesi devam ediyor. Güya bizlerin sağlığını, can güvenliğini düşünenler metroyu, metrobüsü, otobüsleri, vapurları, trenleri, deniz otobüslerini yasaklayıp, tıpkı sıkıyönetim dönemlerinde olduğu gibi Haliç Köprüsü’nü kaldırarak Taksim’e çıkmak için Şişli ve Beşiktaş’ta toplanan işçileri ve emekçileri bir düşman ordusuyla savaşıyormuşçasına muhasara altına aldılar ve öldüresiye saldırdılar. En ilkel toplulukların, en vahşi rejimlerin, en zalim yöneticilerin bile savaş koşullarında dahi yapmadıklarını yaptılar; hastanelere saldırdılar” diye konuştu.


Biber gazının zarlı olduğunu ve ölümlere bile yol açabilecek silah niteliğini taşıdığını ileri süren Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:


“Biber gazı sağlığa zararlıdır. Ciddi göz hastalıkları, astım ve akciğer ödemi, hipertansiyon ve kalp yetmezliği, beyin kanamasına neden olur. Biber gazı öldürür. Biber gazına maruz kalmak; kalp ve solunum sistemini etkileyerek öldüren bir dizi mekanizmayı tetiklemektedir. Biber gazı silahtır. Topluluklara fütursuz ve yoğun kullanımda; gazı içinde barındıran düzenek yaralanmasına bağlı olarak da öldürmektedir.”

Editör: Wan Haber