BEBEKLERE BALIK YAĞI NE ZAMAN VERİLİR? Bütün bireyler için sağlıklı beslenme hayati önem taşımaktadır. Vücut direncinin artırılması ile hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması ile fiziksel ve zihinsel gelişimi destekleyebilmesi amacıyla günlük beslenmenin dengeli ve düzenli olmasına dikkat edilmesi gerekir. Dengeli bir beslenme ise yalnızca her besin grubundan faydalı bir şekilde istifade etmek ile mümkün olur. Çünkü vitamin, mineral protein, karbonhidrat gibi bileşenlerinin bütününe insan vücudunun gereksinimi vardır. Özellikle de omega-3 gibi bazı esansiyel yağların metabolizmadaki işlevi hayati önem taşımaktadır. İnsanın vücudunda kendiliğinden üretilmediği için yalnızca uygun balık tüketimi ile insan vücudunu kazandırabilecek olan bu esansiyel yağları her yaş grubunun ihtiyacı vardır. Bu sebeple balık tüketemeyenler ne yazık ki bu bileşenlerden yeteri kadar istifade edemezler. Tam da bu durumda anne babaların aklına Bebeklerde balık yağı kullanımı gerekli midir? gibi sorular gelecektir. Çocuklara balık yağı vermeye ne zaman başlamak gerekir? Balık yağı kullanmak şart mıdır? yada balık yağı kullanımı ile insan vücuduna ne gibi faydalar sağlanır gibi soruların yanıtları haberimizde..

Bebekler İçin Balık Yağı Neden Önemlidir?

Bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimleri üzerinde beslenme faktörünün önemi azımsanmayacak kadar büyüktür. Özellikle de 0 yaş ile 1 yaş grubundaki bebeklerin göz, beyin, bağışıklık sistemi başta olmak üzere birçok bileşendeki sistemleri İlk birkaç yıl özel gelişim göstermeye devam eder ve gelecek yılların temeli bu yaşlarda atılmaya başlanır. Bu nedenle bu dönemde alınan besin değerlerinin önemi kat ve kat daha çok artış gösterecektir. Küçük bebeklerin yaşamlarının ilk senelerinde balık tüketilmesi mümkün değildir. İlk 6 aydan sonra ek gıdaya geçiş başlasa da alerjik sebeplerden dolayı balık tüketilmesi gereken besinler için biraz daha zaman gerekecektir. Bu sebeple ebeveynler EPA ve DHA gibi esansiyel yağlardan çocuklarının istifade edebilmeleri amacıyla balık yağı kullanmaya bir an önce başlamak istemektedirler.

Omega 3 Yağ Asitlerinin Avantajları Nelerdir?

  • İçermiş olduğu omega-3 ve D vitamini insan kemik sağlığının güçlendirilmesine yardımcı olur
  • Çocuğun kavrama, öğrenme ve algılama becerilerinin güçlendirilmesini kolaylaştırır
  • Çocuk sağlığı üzerinde olumlu etki yaratan omega-3, bebeklerin ciltleri üzerinde meydana gelebilecek alerji döküntüleri ve lekelere karşı koruyucudur
  • Balık yağının içeriğindeki bileşenler bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirilmesine yardımcı olarak nezle, grip gibi gribal enfeksiyonlara karşı korunma sağlar.
  • Bebeklerin psikolojik gelişimlerine yardımcı olur
  • Balık yağı kullanan bebeklerin daha uysal ve sakin oldukları görülmüştür.
  • Balık yağının besin değeri oldukça yüksektir. İçeriğindeki omega-3’ü oluşturan besinlerin yanısıra A ve D vitaminlerini de barındırarak bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi üzerinde olumlu etki yapar.
Editör: Wan Haber