Başta anneler olmak üzere bütün ebeveynlerin, hayalini kurdukları tatlı anlardan bir tanesi de bebeğin kulağına küpe takması ve ona çeşitli incik boncuk ve tatlı elbiseler ve giydirip süslemesidir.

Bebeklerde Kulak Deldirme Yaşı Kaçtır?

Genel itibariyle küçük çocuklarda yani bebeklerde kulak deldirme zamanı konusunda karar verilmiş olan belli bir yaş yoktur. Bu durum daha çok bireysel bir tercihtir. Fakat çeşitli sağlık kuruluşlarının da önermiş olduğu ve anneler arasında yaygınlık kazanan çeşitli görüşler vardır. Fikir edilmesi açısından bu bilgilerden bahsedilmesinde fayda olacaktır.

Yeni doğan bebeklerin kulak memeleri daha ince olduğu için onlara acı çektirmemek gerekir. Bu nedenle de özellikle de son zamanlarda gelişen çeşitli tıbbi teknoloji ürünleri sayesinde bebeklerin kulakları herhangi bir arızaya maruz kalmadan deldirilebilir.

Fakat gerek Dünya Sağlık Örgütü gerekse de anne adayları arasında yaygınlık ile kullanılan ve faydalı olduğuna inanılan yaş grubu 2. yaşın sonuna denk gelmektedir.

Bebeklerde Kulak Delme Küpesi Seçimi İle İlgili Bilgiler

  • Bebeklerdeki kulak deldirme işlemlerinden geçtikten sonra iltihap bulaşmaması açısından takılan küpelerin paslanmaz çelik veya eğer mümkün ise altın olması gerekir. Dİğer metallerin alerjik reaksiyonları sonucunda çeşitli iltihaplanmaları meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır.
  • Küpe seçiminin daha çok küçük ya da nokta küpelerden olması gerekir. Çünkü sallanan küpeler sağa ve sola takılabilir, bu da bebeğin kulağına zarar verebilir.
  • Bebeğin kulak memesine girecek olan bölümü mümkün olduğunca ince olmalıdır.
  • Küpelerin arkasında bulunan klips, vidalı olmalıdır yani böylelikle istenildiği zaman çıkarılabilir.

Bebeklerde Kulak Nasıl Delinir?

Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada Hatta bundan yüzyıllar öncesine kadar kulak deldiren insanlara rastlamak mümkündür. Hatta Osmanlı padişahlarından dahil küpe takan hükümdarlara rastlamak mümkündür. Bu nedenle bebeklerde Kulağın nasıl deldirilmesi gerektiği ile ilgili tarihe bakmakta da fayda olacaktır. Çünkü kulak içerisinde çeşitli kılcal damarlara zarar verildiğinde kan kaybı çok olacaktır. Bu tip hususlara da dikkat edilmesinde fayda vardır.

Editör: Wan Haber