Emzik kullanımının çeşitli avantajları olduğu gibi dikkat edilmesi gereken çeşitli unsurları da elbette ki vardır. Emzik kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri makalemizde sizler için derledik. Bebeklerin yaklaşık olarak % 85’inin bir aydan itibaren başlamak suretiyle emzik kullandığını herkes bilir. Emzik kullanımı ile ilgili gerçekleştirilen çeşitli anketlerde emzik kullanımının genellikle normal bir davranış olarak kabul edildiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul edilmektedir.

Emzik Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Emzik tabanı bebeğin emziği emerken yutmasını engelleyen bir aksesuardır. Bu plastik bölüm burun deliklerini kapatmayacak biçimde yapılır ve havanın geçmesini sağlamak amacıyla delikler içerir. Emzikler, kauçuk ya da silikon olmak üzere 2 çeşit maddeden imal edilir. Kauçuk, doğal bir madde olma özelliğini taşımaktadır. Elastik ve dayanıklıdır. Özellikle de yeni diş çıkartmaya başlayan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak uygun olacaktır. Fakat kauçuk emzikler, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulma ihtimali de vardır. Bu da bebeğe yarardan çok zarar verir.

Bebeklerde emzik kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Silikonda silisyumdan öğretilmektedir. Silikon emzikler kolay bir şekilde bozulmaz fakat diş darbelerine karşı oldukça dayanıklı değildir. Bu nedenle silikon emziklerin, henüz diş çıkarmamış bebekler açısından kullanılması daha uygundur. Damaksız emzikler ise anne memesini andırdığı için bebekler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Fakat bu tür emzikler, özellikle de 1 yaşından sonra damağa baskı uygulayacağı için damak yapısını ve üst ön dişlerin dizilimini bozabilir.

Emzik Kullanımı Ebeveyn Sözü Aldatmamalı

Emzik, anne memesini andırdığı için bebeğin susmasını ya da sakinleşmesini sağlar. Fakat anne babaların dikkat etmesi gereken hususların başında emzik, bazen çocuğun acıkması halinde bile susmasını, mama ya da süt istememesini bu durumda kendisi açısından gerekli olan vitaminlerin alınmaması hususlarını ortaya çıkaracaktır. Bu durum, aslında bebeğin sağlığı açısından çok büyük bir zarar oluşturur.

Bebeklerde emzik kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken emzik ile ilgili ikinci bir husus ise, özellikle de emziğin her bebeğin ağzından çıkarılmasından sonra sıcak suyun içerisinde bekletilerek varsa üzerinde bakteri ya da diğer mikropların temizlenmesinin sağlanması gerekir.

Editör: Wan Haber