Öncelikle B12 vitamininin tanımının yapılmasında fayda olacaktır.  Suda çözülebilen vitamin olarak da adlandırılan B 12, vücut içerisinde az miktarda da olsa depolanma özelliğine sahiptir. İçeriğindeki kobalt minerali sebebiyle kobalamin olarak da nitelendirilen vitamin, sağlıklı bir insanın karaciğerinde yaklaşık olarak 2 mg ve diğer vücut bölgelerinde ise 2 miligram olmak üzere Toplamda 4 miligram kadar depolanır.

 B 12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

  • B12 eksikliği, insan vücudunda kansızlığa sebep olabilir. Pernisiyüz anemi olarak da tanımlanan kansızlık durumuna bağlı bir şekilde efor kapasitesinde meydana gelen azalma, kalp çarpıntısı, çabuk yorulma ve halsizlik ile konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gibi durumların meydana gelmesine sebep olur.
  • Dil üzerinde meydana gelen kızarıklık ve yanma hissi ile ağız içerisinde, bacaklarda yaralanmaların meydana gelmesi
  • Bacaklarda, kollarda ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma hissinin ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmaların B12 eksikliği yeni hücrelerin sentezlenmesini engeller ve metabolizmanın yavaş bir şekilde çalışmasını sebep olur.

B 12 Vitamini Nelerde Bulunur?

Normal ve sağlıklı bir bireyde kan değerlerindeki B12 miktarı 150pg civarında olmalıdır. Bu miktar, 80 pg'nin altına düştüğünde B12 yetersizliğinden söz edilmesi mümkün olacaktır. Besinlerde günlük olarak 2.4 mcg miktarında B12 vitamini alınması doktorlar tarafından önerilmektedir.

  • Karaciğer, dalak gibi sakatatlar
  • Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri
  • Balık, Ringa uskumru ve ton balığı
  • Süt, yoğurt, peynir, yumurta B12 vitaminin en zengin kaynakları arasında yer almaktadır.

B 12 Vitamini Eksikliği Tedavisi

B12 yetersizliği tedavisinde öncelikle bu eksikliğin sebebi tespit edilmelidir. Yetersizliğin sebebi eğer diyabet alınan B12 eksikliği ise örnek verilecek olursa vegan beslenenlerde B12 vitamini eksikliği sıklıkla görülen bir durumdur. B12 vitamin hapı ya da dil altı tabletleri önerilmektedir. Fakat hastada B12 vitamininin emilimine bağlı bir şekilde meydana gelen yetersizlik söz konusu olduğunda ise tablet ya da bir başka hap kullanmanın tedaviye herhangi bir faydası olmayacaktır. Emilim problemlerine bağlı bir şekilde gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılmalıdır.

Editör: Wan Haber