Benler, son derece yaygın bir cilt büyümesidir. Kanserli olabilir, kansersiz olabilir ya da sınırda olabilir. Kanserli olmayan benler, her zaman alınmak zorunda değildir. Ancak, bazı kişiler; kanserli ya da kansere dönülebileceğinden bağımsız olarak, yüzündeki ya da vücudundaki benlerin çıkarılmasını tercih eder.

İyi huylu olarak da bilinen kansersiz benlerin tedavisi, doktorunuz tarafından gerçekleştirilir. Bir ben kanserli değilse, tedavisi genellikle sadece birkaç dakika sürecektir. Doktorların, kanserli olmayan benlerin tedavisi için kullandıkları birkaç prosedür vardır.

Benin yeri, boyutu ve tipi gibi faktörlere bağlı olarak, ameliyatsız ben tedavisi için hangi prosedürün sizin için en iyisi olduğuna yine doktorunuz karar verecektir. Üç temel ameliyatsız ben tedavisi vardır: eksizyon, lazerle tedavi ve dondurma.

Eksizyon (Kesip Çıkarma Yöntemi)

Kesme olarak da bilinen eksizyon yöntemi; özel bir cerrahi makas kullanılarak benin çıkarılmasını içerir. Beni kesmeden önce, doktorunuz benin içine lokal anestezi yapar. Böylece, tedavi ağrılı olmayacaktır. Beniniz cildin derinliklerinde büyüdüyse, doktorunuz işlem sonrasında yarayı kapatmak için dikiş yapabilir.

Lazerle Ben Tedavisi Yöntemi

Ameliyatsız ben tedavisi yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerde biri de lazer tedavisidir. Bu, genellikle düz, küçük ve kanserli olmayan benlerde yapılmaktadır. Lazerle tedavi sırasında, doktorunuz ben dokusunu yok etmek için ışık ışınları kullanacaktır.

Lazerle ben tedavisi yapmak için 2-3 seanslık bir tedaviye ihtiyacınız olabilir. Benin, kulak gibi ulaşılması zor bir yerde ya da yüz gibi daha hassas ve çok görünür bir yerde olması durumunda, lazer yöntemi daha iyi bir seçenek olabilir. Lazer tedavisi, aynı anda birden fazla beni tedavi etmek için de daha iyi olabilir.

Dondurma Yöntemi

Yalnızca, cilt yüzeyinde olan ve kanserli olmayan benler dondurma yöntemi ile çıkarılabilir. Siz ya da doktorunuz, beni çıkarmak için en iyi yöntemin dondurma işlemi olduğuna karar verirseniz, dondurma işlemi için sıvı nitrojen kullanılacaktır. Cildinizde, eskiden benin olduğu yerde küçük bir kabarıklık oluşabilir.

Bir Ben Ne Zaman Çıkarılmalıdır?

Benlerin yalnızca bir uzman tarafından çıkarılması gerekir. Benlerin türünün teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi konusunda, önemli deneyime sahip bir cilt uzmanı olmalıdır. Bir dermatoloğun benleri değerlendirilmesi ya da tedavi etmesi için birkaç neden vardır:

  • Benin kanserli ya da potansiyel olarak kanserli olması
  • Birden fazla beniniz olması
  • Benin şeklinin, boyutunun ya da renginin değişmesi
  • Benin yüzünüzde ya da hassas bir bölgede olması

Ben Tedavisi Yaptırmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Estetik nedenlerle ya da endişelendiğiniz için ben tedavisi seçeneklerine başvurmak istiyorsanız, ilk adım olarak doktorunuzla konuşun.

Doktorunuz; benin iyi huylu olup olmadığını ya da kanseri test etmek için biyopsi yapılması gerekip gerekmediğini belirlemek için bir değerlendirme yapacaktır. Ayrıca, eğer gerekliyse, sizi bir dermatoloğa yönlendirebilir.

Editör: Wan Haber