Minör aft, major aft, herpetiform aft olmak üzere 3 çeşit aft bulunmaktadır. Bu yaralar bulaşıcı özellik taşımamaktadır. Daha çok kadınlarda bulunur. Toplumun yaklaşık olarak %20’sinde bu tip problemlerin meydana gelmesi olağan karşılanmaktadır.

Sıklıkla uçuklar ile karıştırılmaktadır. Fakat aft ile uçuk arasında çeşitli farklar bulunmaktadır. Uçuklar, Herpes simplex virüslerinin meydana getirdiği içi sıvı dolu ve ağrılı kabarcıklar iken aftlar ise virüs kaynaklı yaralar değildir.

Herpes simplex virüsleri Normal şartlar altında 14 gün içerisinde kendiliğinden geçmelidir. 14 günlük süre sonunda Herpes simpleks virüslerinin semptomları hala devam ediyorsa ya da mevcut olan semptomlar daha da ağırlaşmış ise derhal bir doktora başvurulmalıdır.

Aft Oluşma Sebebi Nedir?

Genel itibari ile kişilerin bağışıklık sistemlerinde meydana gelen çeşitli bozukluklara bağlı bir şekilde meydana gelen aft, behçet hastalığı, iltihabi bağırsak hastalıkları ile enfeksiyöz ile uzun süren ve bitmeyen ateş ile antibiyotik kullanımı gibi çeşitli sebepler bu tip yaraların meydana gelmesinde aktif rol oynamaktadır.

Ağızda aft, yara, uçuk gibi problemlerin meydana gelmesinin çokça sebepleri mevcuttur. Fakat bu sebeplerin en büyüğü Tabii ki de diğer hastalıklarda da olduğu gibi hijyen kurallarına uymamaktır. Özellikle de temiz olmayan tabaklarda tüketilen yemekler, içecekler ağızda yara oluşmasına sebep olabilirken, Diğer taraftan akşamleyin yemek yendikten sonra ya da herhangi bir besin maddesi tüketildikten sonra dişlerin fırçalanmadan uykuya dalması sonrasında ağızda aft olma ihtimali daha yüksektir.

Hekimler tarafından yapılan çeşitli açıklamalara göre ağızda çıkan aft ve yaraların 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçmesi gerekiyor. Eğer ki Ağızda çıkan aft 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçmiyorsa bu başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle derhal bir hekim kontrolünde muayene olunmalıdır.

Aft İçin Hangi Bölüme Hangi Doktora Gidilmeli?

Aft, ağız içi yaraları açısından bir dermatoloji ya da cildiye bölümüne başvurulmasına fayda olacaktır. Bu branş ile ilgili görev yapan bir dermatolog, muayene işlemlerini gerçekleştirerek gereken tedavi uygulamalarını hastaya ayrıntılı bir şekilde sunacaktır.

Editör: Wan Haber