Uğur Tunçdemir - Burhan Ergin
WanHaber.com - One Ekonomi

WanHaber.com One Ekonomi sayfasının bu haftaki konuğu uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren ve yıllık cirosu 140 milyon TL olan Arazyol ve Erezyol şirketlerinin yönetim kurulu başkan yardımcısı ve yeni Ceo’su Aslı Gökçenay Acar.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1981 yılında Van'da dünyaya geldim. 2005 yılında Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. 2006-08 yılları arasında özel bir bankanın Hazine Operasyonları bölümünde uzman yardımcısı olarak çalıştım. 2008-10 yılları arasında ise Galatasaray Üniversitesi Pazarlama ve Lojistik Yönetimi bölümünde yüksek lisans yaptım. 2010 yılından beri aile şirketinde çalışmaktayım.

Gökçenay inşaatın bir duraklama dönemine girdiği ve ikiye ayrıldığı konuşuluyor. Konuşulanlar doğru mu? Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?

Doğu Anadolu'nun hâlihazırda devam eden en büyük yol projelerinden 2 tanesini, grup şirketlerimiz yürütmektedir. Hakkımızdaki duraklama veya bölünme gibi söylentiler, portföyümüzdeki bu prestijli işler nedeniyle rakiplerimiz tarafından ortaya atılmaktadır. Ancak biz hedeflediğimiz yolda her yıl artan ciromuzla emin adımlarla yürüyoruz. Duraklama bir yana, hızlı büyümenin getirdiği kaynak ve bilgi birikimiyle, ortakların her biri kendi şahsi iş ve projelerini de büyütmektedirler. Bu şahsi girişimler de kimi çevrelerce "bölünme" gibi algılanabilmektedir. Gerçekte bu, büyüyen bütün ulusal şirketlerde gerçekleşen bir hikayedir. (Örnek: Sabancı Holding'ten bağımsız olarak işlerini büyüten Ali Sabancı ve şirketi Pegasus)

Şuanda hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

İnşaat (altyapı-taahhüt) ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz.

Van’da kadının iş yaşamında olmasının avantajları ve dezavantajları neler?

Van'da kadınların iş dünyasındaki etkinliği maalesef uzun bir geçmişe dayanmıyor. Henüz yeni bir durumdan bahsediyoruz. Dolayısıyla iş dünyasında kadınların varlığı hala erkekler tarafından yadırganıyor. Kadınların iş dünyasında yer almasının hiçbir dezavantajı olamaz. Tam tersine ekonomik kalkınmaya sunacağı katkılar ile birlikte oldukça fazla avantaja sahiptir.

Van’da iş kadını sayısının az olmasının nedeni sizce nelerdir?

Van'da kadınların yeterince cesaretlendirilmediklerini ve desteklenmediklerini düşünüyorum. Sadece kadınlar olarak değil de genel olarak Türkiye'nin batı illerine bir beyin ve istihdam göçünün yaşandığını düşünüyorum. Özellikle de farklı şehirlerde üniversite eğitimini tamamlayan gençlerimizin Van'da nitelikli işgücüne ihtiyaç duyulmasına rağmen maalesef memleketlerine geri dönmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum.

Bölgede iş kadını sayısını arttırabilmek için sizce nelerin yapılması gerekiyor?

Öncelikle bu duruma bakış açımızı değiştirerek, kadının iş dünyasında yer almasını normalleştirmemiz gerekiyor. Lise ve üniversitelerde bu konularda seminerler düzenlenmeli ve gençlerimiz bilinçlendirilmelidir. Her koşulda kadınların cesaretlendirilmesi gerekmektedir.

Kısa bir süre önce OSB yönetimine aday oldunuz fakat seçimleri kaybettiniz. Oda yönetimine baktığımızda hiç iş kadını göremiyoruz. Sizce Van OSB’de sadece erkek egemenliği mi var? 

OSB yönetiminde erkek egemenliği olduğu doğrudur. Ancak genel olarak OSB'de çalışan kadın sayısının geçmiş yıllara kıyasla oldukça arttığını söyleyebiliriz. Vasıflı veya vasıfsız kadın işgücü daha önce de belirttiğim gibi durumun normalleştirilmesi ile daha da artacaktır.

Kendinizi ve şirketinizi 2023’te nerede görüyorsunuz? 2023 hedefiniz neler?

Ülkemizde yaşanacak ekonomik ve siyasi istikrara bağlı olarak hâlihazırda devam ettiğimiz sektörlerde çalışmalarımızı daha da arttırarak, her zaman hedeflediğimiz gibi sektörün en iyisi olmak yönünde adımlar atmaktır.

Van’ın 2023 ihracat hedefi olan 1 Milyar TL’ye sizce kentteki iş kadınları hazır mı? 

İş kadınlarının mevcut koşullarını göz önünde bulundurursak, söz konusu hedefin çok az miktarını gerçekleştirebildiğimizi düşünüyorum. İhracatın en temel şartı olan yabancı dil ve pazarlama alanlarındaki gelişmeler ile söz konusu hedefe yaklaşmamız daha da mümkün olacaktır.

Van’daki iş kadınlarına baktığımızda ortaklı iş sayısı yok denilecek kadar az. Sizce bu rakamlar ileriki günlerde nasıl artabilir?

Van'da iş kadını sayısının az olmasından kaynaklanıyor olabilir. Örgütlenmeler de genelde gerekli ve yeterli desteği görmediği için, kadınların bir araya gelerek ortaklı iş yapma fırsatı fazla olmuyor. Kadınların iş kollarına göre daha fazla bir araya gelmelerini ve ortaklı iş yapma fırsatlarını kendilerinin yaratmaları gerekmektedir.

Sizce kadınlar girişimci olmalı mı? Girişimci kadınlara tavsiyeleriniz var mı? 

Elbette, kadınlar girişimci olmalıdır. Ama girişimcilikte sadece kuaför veya ev yemekleri restoranı açmayı düşünmemeliler, fırsat sunulursa yeteneklerini ne kadar geliştirebileceklerinin farkında olmalılar. Bölgemizin ve ülkemizin gelecekteki ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesi ve bu yönde kişisel gelişimin sağlanması ile doğru girişimciliğin yapılabileceğine eminim.

Bir iş kadını olarak Van’ın genel ekonomik durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eğer ekonomik ve siyasi istikrar sağlanırsa, Van, bölgenin cazibe merkezi olacaktır. Düşündüğümüzden daha fazla gelişecektir. İran'la sınır olması çok büyük bir avantajdır. Civar il ve ilçelerden Van'a gerçekleşen göç ile nüfus artışı, özellikle hizmet sektöründe çok büyük gelişmelere yol açacaktır. Ayrıca hemşerilerimizin sermayelerini Van'da değerlendirmelerinin şehrin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacağından eminim.

Editör: Wan Haber