Sevgili Wan Haber okurları ayda 2 kere olmak üzere Baykuş köşesinde sizlerle buluşacağız. Öncelikle sizlerle buluşma imkânı sağlayan başta Uğur Tunçdemir olmak üzere Wan Haber çalışanlarına şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Takvim-i Vekayi’ nin yayın hayatına başladığı 11 Kasım 1831 tarihinden bu güne ülkemizde hem gazetecilik hem de köşe yazarlığı bir dizi evrişimsel dönüşümler yaşadı. Özellikle son 10 yılda bilgi ve internet teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişim gazete kavramını yeni bir boyuta taşıdı. Bu teknolojilerin yaygınlaşması her kuşakta sadece manşetleri, başlıkları ve özeti okuyan yeni bir okuyucu kitlesinin sosyolojik olarak oluşmasına katkı sağladı. Geleneksel gazeteciliğin yerini alan internet gazeteciliği ile birlikte haber kopyala-yapıştır ve internet reklamı odaklı yeni nesil bir gazeteci kuşağın alan doldurmasına imkân verdi. İnternet gazeteciliği ana akım medya kuruluşlarına karşı yeni nesil alternatif ve bağımsız bir e-gazete ortamının oluşmasını sağlamakla birlikte, tüketim temelli zihinsel uğraşların yegâne alanları haline gelen sosyal medya platformları nedeniyle Google Ads ve tıklama odaklı gazetecilik alanları haline gelmiş durumda. Türkiye’de internet, internet gazeteciliği, bağımsız gazetecilik ve köşe yazarlığı üstüne uzun uzun konuşmak ve yazmak oldukça meşakkatli bir süreç. Coğrafi varoluşumuz nedeniyle serzenişleri ve önsel yaftaları kendi adıma kabul ediyor keyifli okumalar diliyorum.

Van Emniyet Müdürü : Atanur Aydın
Van Emniyet Müdürlüğünde bir değişim ve yenilik yaşanıyor. Şehrimizin yeni simalarından biri olan 1973 Kars doğumlu, Pertevniyal Lisesi ve Polis Akademisi mezunu, farklı illerde görev yaptıktan sonra Van’a İl Emniyet Müdürü olarak atanan Sayın Atanur Aydın’ın, kariyer ve liyakat temelli bir müdür olduğunu Nisan 2021 tarihinden itibaren yaptığı faaliyetlerle açık bir şekilde görüyoruz.

“Nasıl Bir Müdür?” sorusuna cevap Aydın’ın şehrimizin tüm paydaşlarına karşı göstermiş olduğu pozitif tutumla vücut buluyor.

Geldiği günden beri vatandaşlarla yakından diyalog kuran, birçok olayı yakından takip eden, farklı niteliklerde sosyal sorumluluk projelerinde yer alan, Emniyet Müdürlüğüne ait sosyal medya hesaplarını etkin bir şeklide kullanılmasını sağlayarak kamuoyunu zamanında ve etkin bir biçimde bilgilendiren, güler yüzlü, hoşgörülü ve kucaklayıcı tarzı sayesinde halka daha yakın bir Emniyet Müdürlüğünün bu gün var olduğunu görüyoruz.

Siberay etkinlikleri, suçla mücadele, Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen faaliyetler, göçmen kaçakçılığı ile ilgili yapılan mücadele, Asayiş Şube, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün etkin çalışmaları, Çocuk Şube, Emniyet Müdürlüğünün dijital içerikleri ve daha onlarca başlıkta pek çok başarılı çalışmaya Aydın ve ekibi imza atıyor.

Tüm bu değişimin Van’da kurumsallaşması dilekleriyle…

Nedir Bu Metaverse? 
Metaverse, gerçek hayatta yapabildiğimiz her şeyi sanal ortamda dilediğimiz gibi yapma imkânına sahip olacağımız sanal bir dünyaya kapı aralıyor. Özetle kurgusal evren olarak tanımlanmaya çalışılan Metaverse kavramının aslında tam bir karşılığı ve tanımı yok.  Sanal Gerçeklik teknolojisinin ileri bir versiyonu olarak görebileceğimiz metaverse teknolojisi internetin geleceği olduğu düşünülüyor. Hep birlikte yaşayarak öğreneceğiz. 


Resim © Gary Neill

Yaylı Sazlar Dörtlüsü 
Anadolu halklarının müziklerini alışılagelmişin dışında bir üslup ile yorumlayan Anadolu Quartet bir yaylı çalgılar topluluğu. Klasik batı müziği ile Anadolu halk ezgilerini yeniden yorumlayan topluluk pek çok deneysel çalışmaya imza atmış durumda. Tüm eserlerin düzenlemelerini kendileri yapan topluluk Âşık Veysel’den Aram Tigran’a, Neşet Ertaş’a ve anonim ezgilere yeni bir yorum katıyor. Dörtlünün yorumladığı “Sarı Gelin” ve Sakina ile birlikte seslendirdikleri “Hêrêdiya” yı keyifle dinleyeceğinizi umuyorum. İyi dinlemeler…

Bir dahaki yazıda buluşana kadar hoşça kalın !..

Hasan Ali TAHTACIOĞLU