Avusturya, Afganistan, Pakistan, Rusya derken şimdi de Türkiye'yi de tehdit ediyor. Haritada gösterilen ülkelerden en son kurban Türkiye oldu; WhatsApp'ta hızla yayılan tehlikeyi uzmanlar ortaya çıkardı. 2017 yılında keşfedilen ve nispeten yeni bir tehdit olan ve özellikle Whatsapp üzerinden yayılan Muddy Water, ilk olarak Irak ve Suudi Arabistan'daki kamu kurumlarına saldırırken tespit edilmişti. Peki Whatsapp'ın gizli tehlikesi nedir? Whatsapp kullanırken sakın bunu yapmayın! İşte tüm detaylar...

WHATSAPP'IN GİZLİ TEHLİKESİ NEDİR? 

Güvenlik uzmanları bu yılın başlarında tehdidin çok daha geniş bir coğrafyayı hedef alan oltalama mesajlarıyla yayılmaya çalıştığını keşfetti ve Nisan ayı itibarıyla yeniden 'hortladı'. Oltalama mesajlarının içeriği özellikle kamu ve askeri kurumların, telekom şirketlerinin ve eğitim kurumlarının hedeflendiğini gösteriyor. Söz konusu e-posta mesajları ve WhatsApp'tan gelen mesajlarda MS Office 97-2003 dosyalarını ekinde barındırıyor ve kullanıcıları makroları aktif hale getirmeye zorluyor. Hemen arkasından bulaşma gerçekleşiyor. Saldırganların kullandıkları PowerShell, VBS, VBA, Python ve C# scriptleri, RAT (Remote Access Trojans – Uzaktan Erişimli Truva Atı) ve diğer araçlara dair analizler sürüyor.

Enfeksiyon gerçekleştiğinde zararlı yazılım, beraberindeki listede yer alan internet adreslerinden birini seçerek komuta merkeziyle iletişime geçiyor.

Sistemde güvenlik yazılımı olduğunu algılarsa bir dizi script çalıştırıyor ve son bir PowerShell paketiyle sistemde suistimale açık bir arka kapı bırakıyor. Gerçek MS dosyaları kullanması nedeniyle kara listelerden kolayca sıyrılan tehdit, beraberindeki PowerShell koduyla makro uyarılarını ve korumalı görünüm seçeneklerini devre dışı bırakabiliyor.

Böylece takip eden saldırılara karşı sistemi korumasız hale getiriyor. Bu nedenle güvenmediğiniz kaynaklardan gelen Office dosyalarını asla açmayın.

Tehdidin şimdiye dek tespit edilen hedefleri arasında Türkiye, Ürdün, Azerbaycan, Irak, Suudi Arabistan, Mali, Avusturya, Rusya, İran ve Bahreyn yer alıyor. Muddy Water operasyonunun arkasında kim olduğu net olmamakla birlikte, kullanılan saldırı teknikleri jeopolitik bir amaç için saldırıların gerçekleştirildiğine dair ipuçları veriyor. Yine kullanılan kodlar araştırmacıları yanıltmayı hedefleyen unsurlar barındırıyor. Örneğin kodlarda Çince yazılar, Leo, PooPak, Vendetta ve Turk gibi isimler geçiyor. Kaspersky güvenlik uzmanı Amin Hasbini büyüyen tehlikeyle ilgili şu sözleri kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl Muddy Water grubunun pek çok saldırıya imza attığını ve tekniklerini sürekli geliştirdiklerini gördük. Grup çağdaş güvenlik önlemlerini atlatmak için aktif bir geliştirici takımına sahip. Bu da yakın zamanda tehdidin daha ciddi boyutlara ulaşabileceğini gösteriyor. Bu nedenle konuya dair ilk bulgularımızı kamuoyuyla bir an önce paylaşmak istedik.

WHATSAPP'TA YENİ GÜNCELLEME

WhatsApp, yakında yayınlayacağı güncelleme ile biyometrik kimlik doğrulaması etkin olduğunda, kullanıcıların sohbette ekran görüntüsü almalarına izin vermeyecek. Şirket, bu özellik ile uygulamayı daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.

WHATSAPP PARMAK İZİ İLE KİLİTLENECEK

WhatsApp, parmak izi ile kilit özelliğini beta uygulamasına eklese de şu anda bu özellik, uygulama içinde devre dışı olduğundan kullanılamıyor. Bütün kullanıcılar için yayınlandığında Ayarlar> Hesap> Gizlilik> Kilidi Açmak için Parmak İzini Kullan seçeneğinden aktif edilebilecek bu özellik sayesinde kullanıcılar, WhatsApp uygulamasına parmak izi koruması ekleyebilecek.

WHATSAPP'TA SOHBET GÜNCELLEMESİ GELDİ

WhatsApp'a gelecek yeni bir güncelleme ile birlikte kullanıcılar, telefon rehberlerine ilgili kişiyi eklemese de WhatsApp uygulamasını kullanıyor olması halinde görüşme başlatabilecek. Güncelleme sonrası kullanıcıların karşısındaki kişinin WhatsApp kullanıp kullanmadığını da kontrol etme şansı olacak. Son güncelleme kademeli olarak kullanıcılara sunulmaya başladı. En yeni sürümü indiren kullanıcıların telefonlarında otomatik olarak söz konusu özellik aktif hale gelecek.

WhatsApp hangi hesapları kapatıyor?

Üçüncü parti uygulamaların yol açtığı güvenlik sorunlarına karşı yeni bir önlem alan WhatsApp, bu tarz uygulamalar kullanan kullanıcılarının hesaplarını geçici olarak kapatacak.Peki çüncü parti uygulaması ne demek? WhatsApp, hangi üçüncü parti uygulamalarından bahsediyor? Hem gizliliği hem güvenliği tehdit eden üçünücü parti uygulamalar akıllı telefonların mağazalarında rahatlıkla bulunabiliyor. Örneğin WhatsApp Emoji, WhatsApp Gold, üçüncü parti uygulamalardandır.

Söz konusu üçüncü parti uygulamalarını kullanan kişiler, WhatsApp hesaplarını görünce endişelenmesin. Eğer başınıza böyle bir durum geldiyse, uygulamayı tekrar yükleyip hesabınızı tekrar açarsanız problem çözülmüş olacak.

Whatsapp'ta beklenen özellik geldi!

WhatsApp'ta uzun zamandır beklenen grup davetiye özelliği sonunda geliyor. Artık herhangi bir kullanıcı sizi istediği anda sohbet grubuna ekleyemeyecek.

Herhangi bir WhatsApp kullanıcısının istediği kişiyi sohbet grubuna ekleyebilmesi zaman zaman can sıkıcı bir durum haline geliyordu.
Yapılacak yeni düzenleme ile beraber artık kimler sizi sohbet grubuna eklemek isterse davetiye gönderecek. Aynı zamanda kimlerin size davetiye gönderebileceğini de belirleyebileceksiniz.

Bu özelliği aktif etmek içinse WhatsApp > Gizlilik > Gruplar kısımlarını takip etmeniz gerekiyor. Ardından karşınıza hiç kimse, kişilerim ve herkes olmak üzere üç ayrı seçenek çıkıyor.

Hiç kimse kısmını seçmeniz halinde hiçbir WhatsApp kullanıcısı sizi sohbet grubuna ekleyemeyecek. Eğer eklemek isterse davetiye gönderilecek.

Bunun haricinde kişilerim seçeneği ile yalnızca rehberinizdeki kişilerin sizi eklemesini sağlayabilirsiniz. Herkes seçeneğini seçerseniz herkes sizi bir sohbet grubuna ekleyebilir.

WhatsApp'ta beklenmedik bir hata ortaya çıktı

Sohbet sırasında birden fazla mesaj aldığınız anda gönderilen mesajın kim tarafından atıldığı bildirim ekranında gözükmüyor. WhatsApp için yayınlanan güncelleme beraberinde ilginç bir hata getirdi.

Bazı dikkatli kullanıcıların fark ettiği hata sonucunda sohbet sırasında birden fazla mesaj aldığınız anda gönderilen mesajın kim tarafından atıldığı bildirim ekranında gözükmüyor.

Bu sorun aynı zamanda grup mesajlaşmalarında da ortaya çıkıyor. WhatsApp'ta kullanıcıları şaşırtan hata! Söz konusu sorunun nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapmayan WhatsApp'ın yeni bir güncellemenin yapım aşamasında olduğu düşünülüyor.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde iOS cihazlar için grup bildirimlerine emoji eklenmişti.

WhatsApp kimlik doğrulaması nasıl yapılacak?

Uygulamanın ayarlar kısmına girdikten sonra hesap sekmesine girmeniz gerekiyor. Ardından kilidi açmak için parmak izini kullan seçeneğine girerek parmak izi özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Bunun yanında özelliğin devreye girme süresini belirleyebiliyorsunuz. 1 dakika, 10 dakika, 30 dakika gibi seçeneklerinizin bulunduğunu belirtelim. Parmak izi koruması özelliğinin ne zaman sunulacağı açıklanmasa da önümüzdeki güncellemelerle beraber gelmesi bekleniyor.

WhatsApp'ın yeni özelliği karanlık mod nasıl kullanılır?

Facebook'un bünyesinde yer alan WhatsApp'ın, uzun zamandır karanlık mod özelliği ile güncelleneceği söyleniyordu. İlk olarak Android platformunda karanlık mod ile tanışması beklenen WhatsApp, yeni beta sürümü ile bu özelliği kullanıma sundu.

WhatsApp 2.19.82 Beta sürümü ile uygulamaya karanlı mod resmi olarak geldi. Henüz test aşamasında olan karanlık mod özelliğini herkes deneyebiliyor. WhatsApp 2.19.82 Beta sürümünü APK. olarak indirebilirsiniz. İndirdiğiniz WhatsApp Beta APK. dosyasını yüklerken sorun yaşarsanız;

Ayarlar>Güvenlik>Bilinmeyen Kaynaklar bölümünden bilinmeyen kaynaklara izin vermeniz gerekiyor. Daha sonra indirdiğiniz dosyayı yükleyebilirsiniz. WhatsApp'ın karanlı modu sayesinde OLED ve AMOLED ekrana sahip Android telefonlarda gözle görünür batarya tasarrufu sağlanacak. Çünkü bu paneller siyah renkleri yakmadığı için batarya ömrünü uzatıyor. WhatsApp'ın Haziran ayı içerisinde karanlık mod özelliğini hem iOS hem de Android kullanıcılarına resmi olarak sunacağını düşünüyoruz.

WhatsApp'ı nasıl kurabilirim?

İster yazılımcının kendi sitesinden, istersek örneğin Android'in sanal marketi olan Google Play Store'dan ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz...

IPhone için ; http://itunes.apple.com/us/app/whatsapp-messenger/id310633997?mt=8

Android için ; http://www.whatsapp.com/android/

BlackBerry için ; http://www.whatsapp.com/ota/

Nokia/Ovi için ; http://www.whatsapp.com/nokia/

Uygulamanın kurulumunu tamamladıktan sonra karşınıza çıkan kutucuğa Gsm numaranızı yazıyoruz, daha sonra WhatsApp mevcut rehberlerinizle senkronizasyon işlemini gerçekleştiriyor. Bundan sonra WhatsApp kullanan arkadaşlarınızla ücretsiz olarak mesajlaşıp,medya uygulamalarını paylaşabiliyorsunuz. WhatsApp üzerinden Grup Chat,Çevrimdışı mesaj ve kişisel durumunuzu değiştirebiliyorsunuz. (TAKVİM)

 

Editör: Wan Haber