Van İnternet Medyası (VİMED) Başkanı İlhan Siyahtaş, Erciş'te haber takibi yapan gazetecilerin hakarete uğradığını ve gözaltına alındığını belirterek, "Erciş İlçesinde haber takibi yapmak üzere giden birçok gazeteci arkadaşımız polis tarafından önce tehdit edilip, ardından hakarete maruz bırakılmış ve sonrasında darp etmişlerdir. Polisin tutumu bununla da kalmamış gazetecilere kelepçe takarak gözaltına almışlardır" ifadelerini kullandı. 

 Fagiye Teyran Parkı önünde basın açıklamasını okuyan VİMED Başkanı İlhan Siyahtaş, "Türkiye'de gazetecilere yönelik sergilenen bu tavır ve tutum sadece bu gün yaşanmamakla birlikte aylardır birçok haber sitesine sansür uygulanmaktadır. Bölgede yayın yapan yerel ve ulusal birçok haber sitesi kapatılarak kamuoyunun haber alma hakkına alenen darbe vurulmuştur. Gazetecilere yaptıkları haberlerden dolayı soruşturmalar açılmakta ve hapis cezalarıyla susturulmaya çalışılmaktadırlar" dedi.

Siyahtaş, ildeki bazı gazetecilerin ismini vererek basının susturulmaya çalışıldığını ifade ederek, "Erciş ilçesinde çıkan çatışmayı takip etmek üzere giden gazetecilere yönelik darp hakaret olayı kabul edilir bir durum olmamakla birlikte gazetecilerin kelepçelenip gözaltına alınması utanç verici bir durumdur. Tamamen vergilerimizle maaş alan polis memurlarının gazetecilere yönelik küfürbaz bir dil kullanması, uygulanan şiddet ve gazetecilerin toplumsal tehlike olduğu kanısıyla ellerine vurulan kelepçeler bu ülkede basın özgürlüğünün ayaklar altına alındığını bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde tek işi kamuoyu görevi yürütüp, halkı bilgilendirmek olan medya çalışanlarının çalışmalarının bu şekilde engellenmesi artık tahammül edilemez boyutlara varmıştır. Buradan Van Valiliği ve Van Emniyet Müdürüne sormak istiyoruz. Burası hukuk devleti ise gazetecilerin görevleri başında darp edilip kelepçelenerek gözaltına alınmasının hukuk devletinin hangi yasasında var? Basın Özgürlüğü ile övünen bir ülkede herhangi bir savcılık kararı olmadan Gazetecilere hakaret edilerek darp edilip gözaltına alınmasının izahı nedir? Bu gün arkadaşlarımıza yapılan bu tavrın Vali ve Emniyet müdürünün arkadaşlarımızın serbest bırakılması için gerekli talimatları vermelerini beklemekteyiz. Böylesi halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayarak gazeteci arkadaşlarımızın darp edip gözaltına alınmalarını kınıyoruz. Bu tutum karşısında bütün gazeteciler olarak durduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Siyahtaş'a destek veren bazı gazeteciler, fotoğraf makinaları ve kameralarını yere bırakırken, 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

Editör: Wan Haber