Cumhuriyet, Mayıs’ta, ‘İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar’ manşetiyle çıkarak Adana’daki MİT TIR’larının içindeki silahları fotoğraflarıyla manşetine taşımıştı.

4 ayrı suçlama
MİT TIR’ları haberi, Cumhuriyet Gazetesi’nde “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle 29 Mayıs tarihinde yayınlanmıştı. Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, haber hakkında; “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “Siyasi ve askeri casusluk”, “Gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütünün propagandasını yapma” suçlamalarıyla soruşturma başlatıldığını bir basın açıklamasıyla duyurmuştu.

Şikayetçi: Erdoğan
Hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet ve Dündar’dan kişisel  olarak da şikayetçi olmuştu. Cumhurbaşkanı dilekçesinde, “Devletin menfaatlerini gerçeğe aykırı görüntü ve bilgileri yayınlamak suretiyle hedef alan şüphelinin bu eylemi kesinlikle gazetecilik olarak değerlendirilemez” denilmiş ve Dündar’ın bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılması istenmişti.

Milletvekilleri desteğe geldi
Olaydan 6 ay sonra ifadeye çağrılan Can Dündar ve Erdem Gül, Çağlayan Adliyesi’ne geldi. Önce Dündar, ardından da Gül Cumhuriyet Başsavcı vekili İrfan Fidan’a ifade verdi. İfade öncesi basına açıklama yapan Dündar ve Gül’e destek amacıyla; CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Enis Berberoğlu, CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Onursal Adıgüzel, Mahmut Tanal, Hilmi Yarayıcı, Utku Çakırözer, Gamze Akkuş İlgezdi, Ali Şeker, Eren Erdem, CHP eski milletvekili Melda Onur, Parti Meclisi Üyesi Sera Kadıgil ve çok sayıdaki CHP’li Çağlayan Adliyesi’ne geldiler.

“Yayınlansa ne olur, yayınlanmasa ne olur”
Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan Can Dündar şunları söyledi:

“Biz kahraman değiliz. Gazeteciyiz. Suç üstü yakalanmış bir hükümet var. Soruşturma sürecinin bu paniği daha da büyüteceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanı önceki gün ‘Silah taşınsa ne olur? Taşınmasa ne olur?’ dedi. O zaman yayınlansa ne olur, yayınlanmasa ne olur?

Bunun bir gazetecilik faliyeti olduğunu herkes görüyor. Devlet bir şey yapıyorsa milletin bunu bilmeye hakkı var. Bu kez karşısında  gazeteciler var. Bomların kimin eline ulaştığı aydınlanmaya muhtaç. Tüm sürecin aydınlatılmaya ihtiyacı var.”

Erdem Gül ise, “Can gerekenleri söyledi. Eğer ülke tehdit ve tehlike altındaysa gazeteci bunu halka bildirmek zorundadır” diye konuştu.

Dündar: Bu sır devlete ait bir sır mı, Erdoğan’ın sırrı mı?
Dündar arada basına bir açıklama daha yaptı. 
Cumhurbaşkanı’nın bu durumu kendi kişisel davası olarak ele aldığını, “Takipçisi olacağım” dediğini söyleyen Dündar, Cumhurbaşkanı’nın tek başına şikayetçi olmasının nedenini bilmediğini söyledi. Dündar, “Bu sır devlete ait bir sır mı? Kendi şahsi sırrı mı? Bunu da herhalde bu soruşturma gösterecek” dedi. Casuslukla suçlandıklarını ve Cumhurbaşkanı’nın “Vatana ihanet” dediğini belirten Dündar, “Bizler casus değiliz, hain değiliz, kahraman değiliz. Bizler gazeteciyiz. Burada yapılan şey de baştan sona gazetecilik faaliyetidir” diye konuştu. Cumhurbaşkanı’nın iddialarına ilişkin haklarında iki kez müebbet istendiğini belirten Dündar, olayın bu çapta büyümesini anlayabildiğini, çünkü ortada bir suçüstü olduğunu söyledi. Dündar, “Suçüstü yakalanmış bir hükümet var. Bunun yarattığı bir panik var. Bu anlaşılabilir bir şey. Ama bütün bu soruşturma sürecinin bu paniği daha da büyüteceğini düşünüyorum. Bunu uluslararası boyuta taşıyacağını ve bize de burada gizli ibaresi altında yapılan silah ticaretini, insan ticaretini belgeleme ve bütün dünyaya kanıtlama şansı vereceğini düşünüyorum” dedi.

Tutuklanmaları istendi
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanma talebiyle İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiler. Dündar ve Gül, nöbetçi mahkeme tarafından da sorgulandılar.

Erdem Gül’ün konuşmasına izin verilmedi
Dündar ve Gül, mahkemenin kararını beklerken 6. kattaki mahkeme koridorunda gazetecilere açıklama yaptılar.

Can Dündar açıklamasını tamamladıktan sonra, Erdem Gül de gazetecilerle konuşmak istedi. Erdem Gül; “Ben savunmamda da söyledim. Yazdığım haber nedeniyle bana savcılıkta da burada da sorgumda da yönelttikleri suçlamalar karşısında yazdığım bir haber dışında hiçbir delil göstermediler” dedi.

CHP’li milletvekili Eren Erdem’in Periscope yayınına katılan Gül, “Ben yazdığım haber nedeniyle casusluktan tutun da bir örgüte üye olmadan da, devletin sırlarını ifşa etmekten yargılanıyorum. Kiminle ne yaptığıma dair delil göstermediler. Haber yazdım tutuklanmak üzereyim. Hakimin diyeceği kararla iş bitmiş olacak” diye konuştu.

Erdem Gül açıklama yaptığı sırada, özel güvenlikler konuşmasını engelledi. Gül’ü konuşturmamak isteyen özel güvenlikler, ‘Talimat var’ diyerek kendilerini savundu.

Bu sırada basını Adliye dışına çıkarmak isteyen özel güvenliklerle basın mesupları arasında da tartışma çıktı, Adliye’deki milletvekillleri de tartışmanın ortasında kaldı.

Bekleyiş sürerken, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, o anları, Twitter hesabından “Karardan önce son selfie. İnatla gülüyoruz sana ey diktatör!!!” sözleriyle paylaştı.

Dündar, Erdoğan’ın sözlerini hatırlattı
Bu arada, Can Dündar’ın bugün 28. evlilik yıldönümü olduğu öğrenildi. Dündar, kararı beklerken, Twitter hesabından; “3 saat savunma yaptık. Asıl yargılanması gereken, suçu işleyendir; yazan değil. Mahkemenin kararını bekliyoruz. Tüm desteğinize teşekkürler” nesajını paylaştı. Dündar, Erdoğan’ın kendisi hakkında, ‘Bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu’ sözüne atıfla da; “Bu tehdit, mahkeme salonunda havada dolaşıyor. Bu söz karşısında hukuka güvenebilir miyiz?” dedi.

Tutuklandılar
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararı verdi.

Can Dündar, kararı Twitter hesabından; “Tutuklandık” diyerek duyurdu. Tutuklama kararının ardından Dündar’ın ilk yorumu, “Üzülmeyin, bunlar şeref madalyası” oldu

Tutuklanan Dündar ve Gül, Silivri Cezaevi’ne götürülüyor. (DHA, ZETE, Cumhuriyet)

Editör: Wan Haber