Konuyla ilgili bir açıklama yapan Van bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Doç.Dr. Yüksel Kaya, Kardiyoloji Kliniği olarak son 6 ay içerisinde 40 hastaya ileri girişim yaptıklarını belirtti. Bu hastalardan 31'inin doğuştan kalbi delik olduğunu ifade eden Kaya, “7'si nitrat kapak darlığı dediğimiz kalp kapak hastalığı, bir tanesi trafik kazasına bağlı aort damar yırtılması ve biri de şah damar tıkanıklığına bağlı felçli bir hastaydı. Bunların hepsini lokal anestezi ile anjiyo yöntemiyle başarılı bir şekilde tedavi ettik. Bu hastalarımızın hepsi ortalama bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edildiler” dedi.


Van’da, önceki yıllarda sadece rutin anjiyo işlemleri yapıldığını, ileri girişimlerin ise batı illerinde yapıldığını vurgulayan Kaya, “İleri girişim dediğimiz, doğuştan kalbi delik hastalara anjiyo yöntemi ile kapama işlemi yapma, elektro fizyoloji, kalp pili, ACD ve kalp kapak hastalarına balon işlemi gibi işlemler daha önceki yıllarda ilimizde yapılmamaktaydı. Ancak son yıllarda gerek hastane yönetiminin bize tanıdığı imkan ve meslek arkadaşlarımın gayreti ile artık bu vakaları rutin bir şekilde hastanemizde de tedavi etmekteyiz. Bu şekilde hastalarımız artık batı illerine gitmek gibi bir mağduriyet yaşamamaktadır” şeklinde konuştu.


Öte yandan 71 yaşındaki Halime Sarba adlı hasta, sürekli nefes darlığı çektiğini ve bu nedenle rahat yatamadığını belirterek, “Ameliyattan önce nefes darlığı çekiyordum. Başım sürekli ağrıyordu. Bunun yanında göğsümün sol tarafında ağrılar vardı. Ama şimdi bu ağrılar geçti. Artık rahat yatabiliyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber