Polonyalı Görüntü Yönetmeni Andrzej Bartkowiak'ın danışmanlık yaptığı "Fatih'in Fedaisi Kara Murat" filmi 16 Ocak'ta vizyona girdi. Türk Sinemasında daha önce 1966 ve 1972'de çekilen, Cüneyt Arkın ve Kartal Tibet'in canlandırdığı Kara Murat'ı bu kez Fatih Usta canlandırıyor. Çekimlerinde 2500 gibi büyük bir kitlenin oynadığı filmde 440 yıllık orjinal el yazması Kur'an-ı Kerim, Fatih Sultan Mehmet'in Kılıcının aynısı, 600 yıllık ibrek ve orijinal Osmanlı Otağ çadırları kullanıldı. Bu da filme konulan bütçenin büyük bir kanıtı.

 

Dövüş sahnelerinde dublör kullanmayan Fatih Usta, renk düzeyi ve görsel efekt zenginliğinin seyirciyi memnun etmesini hedeflediklerini söyledi. Senaryoyu Fatih Usta ile birlikte yazan, yönetmen Aytekin Birkon ise filmi hazırladıkları 4 yıllık süreç boyunca her türlü eğitimi aldıklarını, yapımın Türkiye sınırları içerisinde kalmasını istemediklerini belirtti. Birkon'un cümleleri ise şöyle; "Bartowiak, bu filmin kesinlikle anamorfik çekilmesi gerektiğini söyledi ve biz de alan derinliğinin daha fazla olduğu, dünya sinemasının yüzde 90'ının tercih ettiği lensi kullandık"

 

Aytekin Birkon, "Bu düzeyde renk, Türkiye'de bir ilk. Seyirci, görsel anlamda hiç Türk filmi izliyormuş gibi olmayacak ama içindeki hikaye, verilen mesajlar, bizden. Biz bu filmle fantastik, tarihi karakterlerimizin, hikayelerin, dünyadaki birçok filmden değerli olduğunun altını çiziyoruz" diye konuştu.

Editör: Wan Haber