WanHaber.com - ÖZEL

Van'ın Erciş ilçesinde bulunan ve 270 hektarlık alana yayılan Zernaki Tepe’sindeki sır çözülüyor. Zernaki Tepe’sinde bulunan ve yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğunda, 1,5 kilometre genişliğinde olan ızgara planlı tarihi kent kalıntısının hangi döneme ait olduğu yapılan kazı çalışmasıyla gün yüzüne çıkacak. Van Müze Müdürü Erol Uslu başkanlığında ve Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu’nun bilimsel danışmanlığında başlayan kazı çalışması, yaklaşık 1 ay sürecek.  

‘Antik Kent’ 

Konuyla ilgili Wan Haber’e konuşan Van Müze Müdürü Erol Uslu, Zernaki Tepe hakkında bilgi vererek sözlerine başladı. Uslu, “Zernaki Tepe'yi 19. yüzyılda ilk ziyaret edenlerden biri Alman araştırmacı F. E. Schulz’dur. Bu araştırmacı “Fransız Araştırma Cemiyeti” adına 1827 yılında Van Gölü çevresine yapmış olduğu geziler esnasında Zernaki Tepe’yi de ziyaret etmiştir. Daha sonra V. Cuinet, Zernaki Tepe'yi ziyaret eder ve tepelik bir alan üzerindeki engebeli arazisi yapısı üzerine dik açılarla kesişen geniş yollara sahip “Zernak” adlı bir antik kentin varlığından söz eder. Bu araştırmacıyı 1891 yılında Van civarında araştırmalarda bulunan K.E. Waldermar Belck ile Eskiçağ tarihçisi C. F. Lehmann-Haupt izler. 1898 yılında ise Van bölgesine gelen H.F.B. Lynch Zernaki tepe hakkında bilgi verir” diye konuştu.  

‘Kesinlik kazanacak’ 

Tepede yapılan kazı çalışmalarının ardından yerleşimin hangi döneme ait olduğunun kesinlik kazanacağını belirten Uslu, “Zernaki Tepe'deki kalıntılar 230-240 hektarlık geniş bir alana yayılmıştır. Özellikle ızgara planlı tasarımıyla dikkati çeken bu yerleşim, 19. yüzyılın ilk yarısından itibaren çeşitli araştırmacılar ve gezginler tarafından incelenmiş, birçok yayına konu olmuştur. Bu yerleşim genellikle Urartular ile ilişkilendirilmiş olsa da Urartu sonrası döneme ait olduğu düşünülmektedir. Ancak kesin bilgiye kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılacak bulgularla kesinlik kazanacaktır” dedi.

Editör: Wan Haber