Koronavirüs salgını dünyanın her yerinde iktidarların ekonomik kaygıları nedeniyle başlattıkları “normalleşme” adımlarının ardından artmaya ve can almaya devam ediyor. Getirilen kısıtlamalar ise ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşatıyor. Bu sıkıntıları yaşayanların en başında da kültürsanat emekçileri geliyor  Özellikle yerel müzik grup üyeleri salgın kapsamında alınan kısıtlamalarla düğün, nişan ve benzeri organizasyonların yasaklanması nedeniyle hiçbir geçim kapısı bulamaz oldu. Söz konusu tedbirlerden kaynaklı organizasyonlarda çekim yapan kameraman ve fotoğrafçılar da iş yapamaz hale geldi.

MA'nın haberine göre Van’daki yerel müzik grupları, kameramanlar ve fotoğrafçılar da bu durumdan nasibini aldı. Yeni Van Pasajı’nda daha önce yoğunluktan kaynaklı işleri yetiştirmekte zorlanan gruplar, işyerlerinin üzerine ya “kiralık dükkan” ya da “satılık malzeme” notu astı.

Birçok müzisyen ve kameraman işsizlikten kaynaklı enstrümanlarını satılığa çıkarırken, kimileri ise farklı işlerde çalışmak için kentten göç etti. Ekonomik kriz ve kendilerine herhangi bir desteğin verilmemesinden kaynaklı masraflarını karşılayamayacak halen gelen birçok müzik grubu da işyerlerinin kapısına kilit vurdu.

500 MÜZİSYEN İŞSİZ KALDI

Kentte 26 yıldır düğünlere giderek geçimini sağlayan müzisyen İbrahim Sefer, işsizlikten kaynaklı aylardır dükkan kirasını vermekte zorlandığını aktardı. Özellikle yerel müzisyenlere destek olunması gerektiğini belirten Sefer, “Mağduruz. Van’da 500’den fazla yerel müzisyen var, şimdi hepsi işsiz. Kredi verdiler, şimdi de ödemesi başladı. Nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum. Kış mevsimine denk gelmesi daha da kötü oldu. Elektrik, su, bekçi parası… Bunların tümünü ödememiz gerekiyor” diye dert yandı.

"VAN'DA YAPACAK HERHANGİ BİR İŞ YOK"

Ekonomik zorluktan kaynaklı klip çekemediğine dikkati çeken Sefer, birçok arkadaşının müzik enstrümanlarını sattığını aktardı. Sefer, “Van’da da yapacak herhangi bir iş yok. Başka şehre de gidemiyoruz. Tek gelir kapımız müzik. Çoğu müzisyen arkadaşım müzik malzemesini satmak istedi, iş olmadığı için kimse almak istemedi. Hep cepten yedik. Pandemi süreci müzisyenler için edata deprem etkisi yarattı. Bu sezon artık işlerimizin açılmasını istiyoruz” dedi.

FOTOĞRAFÇILAR DA MAĞDUR OLDU

21 yıldır kameraman ve fotoğrafçı olarak çalıştığını belirten Kahraman Kewê ise, düğünlerin iptal edilmesiyle zorlanmaya başladıklarını ve ciddi bir mağduriyetin oluştuğunu dile getirdi. Kewê, yerel yetkililer ile yaptıkları görüşmelerde de sonuç alamadıklarını aktardı.

Editör: Wan Haber