Günümüzde bu topraklar, İsrail ve Filistin devletlerinin bulunduğu Orta Doğru coğrafyasında hüküm sürmeye devam etmektedir. Siyonizm nedir sorularına siyaset dışında farklı cevaplar da verilmektedir.

Örneğin işçi, Liberal, Milliyetçi, Dini, Yeşil, Toprakçı, Neo, Post ve Haredi Siyonizm, gibi farklı adlar ile anılan, temelde Siyonizm’e ve onun kelime kökeniyle tarihi varlığına atıfta bulunan siyasal ve kitlesel hareket türüdür denilebilir.

Siyonizm Ne Demek

Halk bütünlüğü ile “Eretz Yisra’el” hedefine ilk adım olarak Davud döneminde başlayan Yahudi toplumları, Siyon’a bağlılık ve Mesih umuduyla 1. yy’da Yavne Yeşivasi, 3. yy sonlarında Mişna, Osmanlılar döneminde Safed Kabalist ve 1850’den itibaren Kudüs yakınlarında, siyasi teşkilatlanma hareketlerine giriştiler. 1897 yılında Basel’de gerçek anlamıyla Yahudi devletinin temelleri Theodor Herzl tarafından atıldı.

Siyonist Nedir

Siyonist nedir denildiğinde, iki farklı kavram ortaya çıkar. Birincisi Siyonizm ile ilgili olgular ve düşünceler, diğeri ise Siyonizm hareketine sahip çıkıp,, yaşam felsefesi olarak bu hareketi seçenler. Bu gün Siyonist ne demek şeklide gelen sorulara, daha çok Yahudi milliyetçiliğinin taraftarları şeklinde cevaplar verilebilir.

Editör: Wan Haber