Konya milattan önce 7 binli yıllardan itibaren insanlık tarihi açısından önemli kültürlere sahne olmuş, oldukça zengin bir kültürün izlerini bağrında taşınmış, Mevlana gibi yetiştirdiği İslam büyükleri ile gönülleri Feth etmiş, tarihi İpek yolunu Ticaret ve konaklama merkezi olarak adeta bir müze şehir kimliğine sahip olan imara bürünmüş bir kenttir. Türk tarihinin en kıymetli ve eski eserlerini sinesinde barındıran Konya, ayrıca bir görür diyarıdır.

Konya’nın Çumra ilçesine 10 km. Uzaklıkta bulunan Çatalhöyük’te yapılan kazı çalışmalarında 13 Yapı katı ortaya çıkarılmıştır. Buradaki en erken yerleşim katı, milattan önce 5500 yıllarındaydı. Yapıların duvarları sıvalı, üzerine resimler yapılmış ve bunlar eski çağ insanlarının duvarlara yapmış olduğu ilk resim örnekleridir. Ayrıca Çatalhöyük kazasında bulunan heykelcikler, ana tanrıça kültürü ibadetinin başlangıcı ve zamanın inançları ile ilgili özgün bilgiler vermektedir

Osmanlı Devleti'nde Konya

1467 yılında Osmanlı Devleti’nin sınırlarına katılmıştır. Doğu seferine çıkan Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve ikinci Murat’ın uğrak durağı haline gelmiştir. İlim, sanat hareketleri kesintisiz bir şekilde devam ederken ünlü bilgiler, şairler, tarihçi ve filozofların toplandığı merkez halini alır. Bu dönemde de mimari yönden çeşmeler, medreseler, camiler ve diğer eserler meydana getirilmiştir.

Osmanlı devri, tarihi ve kültürel eserleri örneklerinin başında Selimiye Camii, Yusuf Ağa Kitaplığı, Piri Mehmet Paşa Camii, Kapu Cami, Şerafettin Camii, Hacı Fettah Cami, Nakipoğlu ve Aziziye camileri, Şeyh Ali Türbesi ile Mevlana’nın Külliyesi dönemi mimari eserleri arasında yer almaktadır.

Konya

Cumhuriyet Döneminde Konya

29 Ekim 1923’te senesinde Cumhuriyet’in ilan edilmesi ile beraber eskilere ilave eserler, yeni okullar, gazeteler, dergiler açılıp yayınlanmaya başlanmıştır. Yurt genelinde olduğu gibi Konya’da da ilk, orta, lise ve yüksek öğretim devlet yönetimine geçmiştir. Okul yapma ve okuma seferberliğine başlanılarak öğretmen yetiştiren okullar ile teknik ve sanat okulları açılmıştır. Konya her devirde hoşgörü, mütevazi, bilgi yuvası olması ile gönülleri fethetmeyi başarmıştır.

Tarihten beri süregelen devirlerde bütün dünya Medeniyetleri, kültürleri başta Anadolu Medeniyetleri olmak üzere Konya'da barınmıştır.

Editör: Wan Haber