1985 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilen tarihi ve mimarisi ile Boğaziçi’nin en gösterişli malikanelerinden biri olan HUBER KÖŞKÜ önünde içinde bulunduğu Tarabya yerleşkesi Cumhurbaşkanlığı makamları ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılmaya başlandı. Huber Köşkü’nün 1986 ile 1988 seneleri arasında görmüş olduğu kısmı tadilattan sonra 7’nci cumhurbaşkanı, yaz aylarında ikişer ay süreyle bu köşkü kullanmaktaydı. Tarihi bahçeye havuz yapılması 1987 senesinde 20 daireli personel lojmanı ile 150 kişilik asker polis ve hizmetliler için hizmet binası inşa edilmesi ise 1988 senesinde gerçekleştirilmiştir.

Cumhurbaşkanlığının yazlık konut ve çalışma ofisi gereksinimlerine ek bir şekilde yabancı devlet başkanlarının da aynı zamanda ağırlanacağu büyük resepsiyonların ve panellerin düzenleneceği temel ve tamamlayıcı mekanları da içeren özgün bir kompleks haline gelmiştir.  Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda başlayan restorasyon çalışmaları sürecinde arazinin kültürü, tarihi ve doğal değerlerinin korunması mevcut yapının yoğunluğu çevreye dost Cumhurbaşkanlığı’na yakışır yeni tesislerinin yapılması kararlaştırılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Konutu 

Üzerinde bulunmuş olduğu arazinin güney batı tarafında 1000 metrekarelik alanda bulunmaktadır. Taban alanı 820 toplam inşaat alanı ise 2643 metrekare almaktadır. Bu yapının planlaması 4 Blok ve bu Blokları birleştiren Merkezi bir holden şeklini almaktadır.

Yabancı Devlet Başkanları Konukevi

Yabancı devlet başkanlarının Türkiye’yi ziyaret etmeleri esnasında ağırlanacakları Konukevi arazinin güney batı tarafında bulunan 600 metrekarelik bir alana yerleştirilmiş ve taban alanı 596 metrekare inşaat alanı ise 2100 metrekare olan bir yapıdan oluşmaktadır. Bu Yapı, yabancı devlet başkanlarının Türkiye yakışır bir şekilde rahat edebilecekleri şekilde dizayn edilmiştir.

Sosyal Merkez Binası

Kalender tepesinde Cumhurbaşkanlığı köşkü’nün hemen bina girişinin sol tarafında bulunmaktadır. Cumhurbaşkanlığı üst düzey personellerinin sosyal Merkez gereksinimlerinin karşılanması ile ilgili hizmetleri veren bir alandır.

Mimari Yapısı 

Huber Köşkü birbirine eklenmiş iki ana bloktan meydana gelen Konak’ın yüzeyinde yine büyük bir özenle oluşturulan ve arabalık bölümlerinden meydana gelen fayton hane, set üstü, av köşkü Sera ile değerli bitkilerin bulunduğu bitki örtüsü ve heykel grupları duvarlar ve işlerin bütününden meydana gelmektedir.
 

Editör: Wan Haber