İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirme yapılan Hakkari Belediyesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yöre halkının yaşam biçimi, gelenek ve göreneklerini yansıtan "dengbejlik" kültürünü yaşatıyor. 

Gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla kentin çehresini değiştiren Hakkari Belediyesi, sosyal ve kültürel alanda da önemli projeleri hayata geçiriyor.

Bu kapsamda belediye bünyesinde bir araya gelen dengbejler, uzun yıllardır bölgede etkisini sürdüren geleneği, seslendirdikleri uzun hava ve ezgilerle gelecek nesillere aktarıyor. 

Belediye Sosyal ve Kültür İşler Müdürü Ayhan Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dengbejliğin ayrı bir sanat ve müziksiz bir söylem olduğunu söyledi.

"Köylerdeki dengbejlere ulaşıyoruz"

Yüzyıllardır devam eden bu sanata kurum olarak ayrı bir önem verdiklerini anlatan Tunç, bu kültürü dengbejler vasıtası ile gelecek nesillere aktarmak istediklerini ifade etti. 

Tunç, belediye bünyesinde Reng-i Hakkari Sanat Topluluğu'nun kurulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu oluşumun mimarı Sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak'tır. Dengbejlik kültürünü yaşatma noktasında 14 sanatçımız var. Ayrıca gerek köylerde gerekse kırsal bölgelerde araştırma yapan arkadaşlarımız diğer dengbejlere ulaşarak bu sanatın ve kültürün yaşatılması noktasında yeni çalışmalar yapıyor. Hakkari'de derlenmemiş birçok hikaye, oyun ve söylem var. Sanat topluluğumuz ile kaybolmuş ya da kaybolmaya yüz tutmuş derlemelerimizi ortaya çıkarıp, bunları kültürümüzün ve sanatımızın hizmetine sunmak istiyoruz."

Hakkari Belediyesinin çeşitli alanlarda 19 kurs açtığını anlatan Tunç, bu kurslarda 87 eğitmenin bin 500 öğrenciye eğitim verdiğini kaydetti.

Dengbej Mahmut Duman ise yaklaşık 25 yıldır bu sanatla uğraştığını dile getirerek, "Burada belediyeye bağlı Hakkari Dengbejler Grubumuzu kurduk. 2 yıldır bu faaliyetleri sürdürüyoruz. Birçok kez televizyon programlarında yer aldık. Hakkari'nin eski kültür ve tarihini gün yüzüne çıkararak dünyayla paylaşmak istiyoruz." dedi. (AA)

Editör: Wan Haber