Aslen Vanlı olan Sinan Çetin kimdir? Türk televizyonlarının başarılı bir geçmişe sahip olan Sinan Çetin, hem oyunculuk hemde yönetmenlik yapmış bir isim. Son günlerde magazin haberlerinde yer alan  Sinan Çetin kaç yaşında, nereli? Sinan Çetin evli mi? 

Sinan Çetin 1 Mart 1953 tarihinde Van'da dünyaya geldi. Türk film yönetmeni, yapımcı. Plato Film adlı bir sinema ve televizyon yapım şirketinin kurucusudur.

SİNAN ÇETİN KİMDİR?

1 Mart 1953 tarihinde Van'da dünyaya geldi.İlk ve ortaöğrenimini babasının görevi dolayısıyla Anadolu'nun farklı şehirlerinde tamamladıktan sonra Ankara'ya taşındı. Hacettepe Üniversitesi'nde sanat tarihi üzerine eğitim alan Çetin, grafik, resim ve fotoğrafla ilgileniyordu ve bu alanlarda uğraşlar vermeye başladı. Sonraları sinemaya yönelen rejisörün sektördeki ilk deneyimi 1975 yılında Zeki Ökten'in yönetmenliğini yaptığı Hanzo adlı filmdeki asistanlık göreviydi.Usta yönetmenler Şerif Gören ve Atıf Yılmaz ile birlikte çalışma fırsatı da yakalayan Çetin, 1977 yılında Hacettepe Üniversitesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Baskın ve Halı Türküsü adlı belgeseller için kamera arkasına geçti.Yönetmenin ilk filmi 1980 yılında izleyiciyle buluştu: Bir Günün Hikayesi. Oyuncu kadrosunda Nizamettin Arıç, Fikret Hakan, Nur Sürer yer alıyordu. Sürer, bu filmde canlandırdığı Zeynep rolüyle 1982 Antalya Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülmüştü.Sonraları sırasıyla Çirkinler de Sever, Çiçek Abbas, 14 Numara, Prenses, Gökyüzü ve Gökyüzü isimli filmleri yöneten Çetin, 1993 yılında izleyiciyi Türkiye'de o yıla kadarki en büyük gişe hasılatını yapan Berlin in Berlin'le buluşturdu.Film başrol oyuncusu Hülya Avşar'a Moskova Uluslararası Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandırdı ve aynı festivalde Sinan Çetin en iyi yönetmen adayı oldu.Bu arada reklam filmleri ve müzik klipleri de yönetti ve 1987'de kurduğu Plato Film'i başarılı bir noktaya getirdi.Yüzlerce ödüllü reklam filmine imza atan Çetin, Bay E'den sonra babasının hayatını yansıttığı ve trajikomik unsurlarla dikkat çeken 1999 tarihli Propaganda filmi için kamera arkasındaydı.2001'deyse Okan Bayülgen, Gazanfer Özcan ve Kadir İnanır'lı oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Komser Şekspir'i izleyiciyle buluşturan yönetmen 2002'de Daryl Hannah, Sylvia Kristel ve Marcia Cross gibi uluslararası yıldızların başrollerde görüldüğü Bank'ı yönetti. Vizyona giriş tarihi çeşitli sorunlar yüzünden ertelenen Romantik isimli yapım ise 2007 yılında gösterimdeydi.İlk evliliğindanda filmlerinde sinamatograf olarak çalışan Rebekka Haas'la yaptı. Bu evlilikten de 3 çocuğu dünyaya geldi.Yönetmen çeşitli üniversitelerde verdiği derslerin yanı sıra Plato Okul'u kurarak sinema endüstrisinin yeni çalışanlarını yetiştirmeye katkıda bulunmaktadır.Korku filmlerini seven Çetin bir gün kendisi de bir korku filminde oynamak istemektedir.Cihangir tutkusuyla tanınan Çetin'in evi ve Plato Film bu semtte bulunmaktadır. Sinan Çetin liberal düşünceyi yaymak amacıyla yakın dostu fikir adamı Atilla Yayla'nın da entelektüel desteğiyle Ayn Rand ve Karl Popper gibi filozofların eserlerini yayınladığı bir yayınevi kurmuştur.Yayla'nın en önemli eserlerinden biri olan "Liberalizm", Çetin'in yaptığı özel bir kapak tasarımıyla bu yayınevinden yayınlanmıştır.

Editör: Wan Haber