Türkçe’nin büyük şairi, büyük Üstadı Nazım Hikmet Ran 3 Haziran 1963 senesinde geçirmiş olduğu kalp krizi sebebiyle hayata gözlerini yumdu. Memleket hasreti ile hayata gözlerini Moskova’da gözlerini yuman Nazım Hikmet’in şiirleri 50’den fazla dile çevrilmiştir.

Nazım Hikmet Kimdir?

Türk şiirinin en büyük üstatlarından Nazım Hikmet Ran eserleri olduğu gibi fikir dünyası ile de Türk tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Nazım Hikmet Ran’ın dillerden düşmeyen en güzel dizeleri birçok kez bestelenmiştir. Peki edebi, siyasi ve sosyal kişiliği ile fırtınalı bir hayat hikayesine sahip olan Nazım Hikmet Ran Kimdir? işte Nazım Hikmet Ran hakkında her şey...

15 Ocak 1902 senesinde Selanik'te Doğan Nazım Hikmet’in annesi matbuat umum Müdürlüğü ve hamburger yapmış olan Hikmet Bey annesi Ayşe’den ile hanımdır. Eğitimli ve üst tabakaya mensup bir aileye sahip olan Nazım Hikmet’e göre babası bir Türk ve annesi Alman Polonyalı Gürcü Çerkez ve Fransız kökenli biriydi. İlk şiiri Feryadı vatan'ı 3 Temmuz 1913’te yazdı. Yine 1913 yılında mekteb-i Sultani de orta okula başlamıştır. Daha Sonraları ise bahriyeliler için yazmış olduğu bir şiirinin çok beğenilmesi ile Bahriye mektebine üye olmuştur. 1918 senesinde Heybeliada Bahriye Mektebi’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonraki dönem ise Hamidiye gemisine güverte stajyer subayı olarak atandı. 17 Mayıs 1921 senesinde aşırıya kaçan halleri bulunduğundan dolayı ordu ile ilişiği kesilmiştir.

Sayısız Eser Vermiştir

1924 tarihinde ilk şiir kitabı “28 kanunisani” yayımlandı. Aynı zamanda sahneye de aktarılarak Tiyatro ve sinema gibi sanat dallarına uyarlanmıştır. 1928 tarihinde Bakü’de “Güneşi içenlerin türküsü” isimli eseri basıldı. İstanbul’da Zekeriya Sertel’in yayınlamış olduğu “Resimli ay dergisi” yazarları arasına katılmayı başarmıştır.

Davalar, Sürgün Ve Vatandaşlıktan Çıkarılması

Genç yaşında vermeye başlamış olduğu eserleri ölümüne kadar başını birçok belaya soktu. 1925 senesinden vefat etmiş olduğu tarihe kadar birçok kez davası görülen ve hapse atılan, sürgün edilen Nazım Hikmet Ran bir insanın başına gelebilecek en kötü durumları yaşadı ve vatandaşlıktan çıkarıldı. 1938 senesinde orduyu ayaklanmaya kışkırtmak suçlaması ile 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 12 yılı aşkın tutukluluğu döneminde İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde yattı.

Vefatından Sonra Yeniden Türk Vatandaşlığına Kabul Edilmesi

2009 senesinin 5 Ocak günü Nazım Hikmet Ran’ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürürlükten kaldırılmasına ilişkin önerge bakanlar kurulunda imza altına alınarak kabul edildi. Nazım Hikmet Ran'ın  tekrardan Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlığına iade edilmesine ilişkin bir kararname hazırladıklarını bu kararnemenin imzaya açıldığını ifade eden hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, 1951 senesinde vatandaşlıktan çıkarılan Nazım Hikmet Ran’ın yeniden Türk vatandaşı olmasına ilişkin önerinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak kabul edildiğini söyledi.

Eserleri

  • Ölümünden Önce Yayımlamanlar;

-Dağların havası

-Güneşi içenlerin türküsü

-Sesini kaybeden şehir

-Gece gelen telgraf

-Benerci kendini niçin öldürdü?

-Bir Ölü Evi yahut merhumun hanesi

-Kafatası

-Orman cücelerinin sergüzeşti

-Unutulan adam

-Portreler

-Taranta babu’ya mektuplar

-Milli Gurur

-Sovyet Demokrasisi

-Alman Faşizmi Ve Irkçılığı

-Kurtuluş Savaşı Destanı

-Yeşil Elmalar

-La Fontaine'den Masallar

  • Ölümünden Sonra Yayımlananlar

-Saat

-Enayi

-Ferhad İle Şirin

-İnek

-İstasyon

-Kan Konuşmaz

-Şu 1941 Yılında

-Yolcu

-Yaşamak Hakkı

-Dört Hapishaneden

-Bu Bir Rüyadır

-Ocak Başında

-Rubailer

-Sabahat

-Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim

-Memleketimden İnsan Manzaraları

-Allah Rahatlık Versin

-Nazım İle Piraye

Editör: Wan Haber