Türkiye Uzay Ajansı'nın "Göğe bak, ayı gör" sloganıyla duyurduğu uzaya bilim insanı gönderme projesinin ardından isim tartışmaları başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Uzay'a bir Türk vatandaşı gidecek. Astronota Türkçe isim bulalım." ifadelerinin ardından öneriler gelmeye başladı.

BAHÇELİ'DEN CACABEY ÖNERİSİ 

MHP Lideri Devlet Bahçeli de, astronot yerine kullanılabilecek bir kelime önerdi.Bahçeli, "Astronot yerine Cacabey diyelim." dedi.

Peki Cacabey nedir? Kimdir? Cacabey ne demek?

CACABEY KİMDİR? NEDİR?

Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca'nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail, 1240'ta Kırşehir'de doğdu. Kırşehir'e büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük ve tarihi şahsiyettir. Adı edebileşmiş bu devlet adamı “ Cacabey” adıyla ün kazanmıştır.

Selçuklular döneminde Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey (d.1240 İskilip - Çorum, ö.1301), Türk devlet adamıdır.

Caca Bey, küçük yaşlarında üstün yetenekleri ile devrin önde gelenlerinin dikkatini çekmiştir. Kırşehir'de devrin fakültesi gözüyle bakılan Caca Bey Medresesi'ni yaptırmıştır. Yönetim işlerinde Türkçe konuşan ve yazışmalarında Türkçe kullanan Caca Bey, Caca Bey Medresesi'nde de Türk dilinde eğitim verilmesini sağlamıştır.

TARİHTE İLK GÖK BİLİM MEDRESESİNİ AÇIYOR

Kırşehir’de bu gün bir mimari anıt olarak yükselen ve Camii olarak kullanılan Cacabey Medresesi’ni de Cacabey yaptırmıştır. Devrin fakültesi gözüyle bakılan ve tarihte ilk gök bilimleri medresesi olarak kabul edilen bu binada Türkçe eğitim veriliyordu. Cacabey’in, Arapça ve Acem dili ile de eserleri vardır. Ayrıca İslam Hukuku ile felsefe ve tasavvuf dersleri de öğretiliyordu.

Editör: Wan Haber