Ali Nesin, 18 Kasım 1956 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Annesi Meral Çelen, babası Aziz Nesin’dir. Ortaokulu İstanbul'da Saint Joseph Lisesi'nde okudu. Liseyi de İsviçre'nin Lozan kentindeki College Champittet'de okuyarak mezun oldu.

61 yaşında olan Ali Nesin'in Ahmet Nesin isminde bir kardeşi var. Matematik profesörü olan Ali Nesin'in 4 çocuğu bulunuyor. Çocuklarından ikisinin ismi alışılmışın dışında. Ali Nesin,  Gabriela Aslı, Kuzgun, Turna, Ali Derya isminde 4 çocuğu var. 

Paris VII Üniversitesi'nden mezun olan Ali Nesin, matematikten "maitrise" derecesini aldı. Sonrasında Yale Üniversitesi'nde matematiksel mantık ve cebir konularında doktora yapan Nesin, 1985-1986 yılları arasında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 

1987-1989 seneleri arasında Notre Dame Üniversitesi'nde yardımcı doçent, ardından 1995 senesine kadar Kaliforniya Üniversitesi Irvine Kampusü'nde doçent ve daha sonra profesör olarak görev yaptı. 

Babası Aziz Nesin'in 1995 senesinde ölümü üzerine yurda kesin dönüş yapan Ali Nesin, Nesin Vakfı yöneticiliğini üstlendi. 1996 yılından beri Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı olan Ali Nesin, Matematik Köyü'nü kurdu ve çocuklara eğitim veriyor. 

Nesin, Ağustos 2018'de Uluslararası Matematikçiler Kongresi tarafından dört yılda bir verilen Leelavati Ödülü'ne layık görüldü. (İNTERNET HABER)

Editör: Wan Haber