2021 Yılı YDUS Sınavı'na başvuru ve sınav tarihinin açıklanmasıyla birlikte adayların meraklı bekleyişi sona erdi. Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2020-YDUS) Ankara'da uygulanmaktadır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Bu belgeyi, T.C. Kimlik/Y.U. Numaranız ve şifreniz ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinmeniz gerekmektedir.

YDUS Sınav Giriş Belgeleri Ne Zaman Yayınlanacak?

2021-YDUS (Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş) Sınavı 19 Aralık 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 1-11 Ekim 2021 tarihleri arasında alındı. Geç başvuru tarihi 17 Kasım 2021 olarak belirlendi. Sonuçların açıklanma tarihi daha sonra ÖSYM tarafından açıklanacak.

2021-YDUS: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri

YDUS Sınavı saat 10.15'te yapılacak. Çoktan Seçmeli Soruların Yer Aldığı Sınavın Cevaplama Süresi 100 dakikadır. Açık Uçlu Soruların yer alacağı sınavın cevaplama süresi 60 dakikadır. Sınavda; çoktan seçmeli soruların yer aldığı alanlarda 80 soru bulunacak. Yazılı sınavın (açık uçlu sorularla yapılacak sınav) yapılacağı alanlarda ise en az 20 soru bulunacak.

Sınav; Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Çocuk Cerrahisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Genel Cerrahi, Göğüs Hastalıkları, Halk Sağlığı, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp ve Damar Cerrahisi, Nöroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Radyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji, Üroloji uzmanlık ana dallarında yapılacaktır.

Aşağıda yer alan uzmanlık ana dallarındaki sınavlarda çoktan seçmeli sorular yer alacaktır:

 Anesteziyoloji ve Reanimasyon
 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
 Genel Cerrahi
 İç Hastalıkları
 Kadın Hastalıkları ve Doğum

Aşağıda yer alan uzmanlık ana dallarındaki yazılı sınavlarda açık uçlu sorular yer alacaktır:

 Çocuk Cerrahisi
 Deri ve Zührevi Hastalıkları
 Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
 Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
 Göğüs Hastalıkları
 Halk Sağlığı
 Kalp ve Damar Cerrahisi
 Nöroloji
 Ortopedi ve Travmatoloji
 Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
 Radyoloji
 Tıbbi Mikrobiyoloji
 Tıbbi Patoloji
 Üroloji

Sınav soruları, içerik açısından adayın uzmanlık eğitiminde kendinden beklenen performansı en iyi şekilde sürdürebilmesini mümkün kılacak temel bilgileri değerlendirmek amacıyla sınavın yapıldığı ana dal genel eğitim programı çerçevesinde hazırlanacaktır.

UZMANLIK ANA DAL ADI VE KODU

18 Anesteziyoloji ve Reanimasyon (Anesteziyoloji)
25 Çocuk Cerrahisi
28 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Çocuk Hastalıkları)
33 Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji)
35 Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (Enfeksiyon Hastalıkları)
37 Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon)
41 Genel Cerrahi (Genel Şirürji)
45 Göğüs Hastalıkları (Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz)
48 Halk Sağlığı
53 İç Hastalıkları (Dahili Hastalıklar)
55 Kadın Hastalıkları ve Doğum
57 Kalp ve Damar Cerrahisi (Göğüs Kalp ve Damar Şirürjisi)
65 Nöroloji
68 Ortopedi ve Travmatoloji
73 Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi (Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi)
77 Radyoloji
63 Tıbbi Mikrobiyoloji (Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji)
71 Tıbbi Patoloji
95 Üroloji

NOT: Parantez içindeki alan isimleri güncel alan isimlerinin önceki mevzuattaki karşılıklarıdır.

SINAV ÜCRETİNİN YATIRILACAĞI BANKALAR

Bankalar, hizmet binasında veya azami 50 metre uzağında para yatırmalı ATM cihazı bulunan şubelerde gişe tahsilatı yapmayıp bu şubeye gelen adayı para yatırmalı ATM’lere yönlendirebilecektir. Şubelerden sınav ücreti yatırmak isteyen adaylar, Covid-19 pandemisi nedeniyle şubelerin açık olma durumlarını göz önünde bulundurmalıdır.

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Adayların, sınav ücretini yatırırken banka görevlisine, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na başvuru yaparken bildirdiği T.C. Kimlik veya Y.U. Numarasını, adını, soyadını ve girecekleri sınavın adını vermeleri yeterlidir. Adaylar isterlerse sınav ücretini banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilirler.

Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatlice incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık varsa bankadan ayrılmadan önce bu yanlışlığı mutlaka düzelttirmeleri gerekmektedir.

Ek yerleştirme ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır.

Yurt dışından sınava başvuran adaylar, sınav ücretini, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaklardır.

kaynak:kamuajans

Editör: Wan Haber