On bir ayın sultanı, mübarek ramazan ayı tüm bereketiyle geldi. Hele ki Van gibi mutfağı zengin, sofrası bereketli bir yerde iftar açacaksanız o zaman say say bitmez Van'ın lezzetli yemeklerinden derlediklerimiz haberimizde...

Keledoş: Doğu Anadolu Bölgesi’nin parlayan yıldızı Van’da tamı tamına 1800 yıllık bir yemek olduğu iddia edilen Keledoş, yapımı oldukça zahmeti tadı ise nefis bir lezzet. Kentte ilkbahar aylarında dağlardan toplanan otların kurutulmasından sonra sofraların vazgeçilmezi haline gelen keledoş özellikle özel günlerde titizlikle hazırlanıyor.

Bu ot yemeği için seçilen etler bile özel… Henüz yaşını doldurmamış erkek veya hiç doğum yapmamış dişi koyunun kuş başı haline gelmiş eti tercih ediliyor. Yemeğin son hali ise parmak ısırtan cinsten.

Bulgur aşı yemeği de, Van’a kadar gelmişken mutlaka denenmesi gereken lezzetlerin başında geliyor.

Ayva Yemeği: Ayvaların yeşil mercimek, soğan ve salçayla harmanlandığı bu yemeği Van’da yiyorsanız farklı bir lezzet alacağınızdan emin olun. Van’da satılan malzemelerden mi dersiniz yoksa pişirme yönteminden mi bilinmez. Ayva yemeğini, Van’da yiyorsanız asla pişman olmayacağınıza emin olabilirsiniz.

Helise Yemeği: Aşurelik buğdayın tavuk parçalarıyla buluştuğu bu yemek adeta bir lezzet bombası. İç Anadolu’da keşkek olarak pişirilen bu yemek Van’da helise adını almış. Bir takım farklılıklar olsa da tatlar benzerlik gösteriyor. Denemekte fayda var!

Kürt Köftesi:İnce bulgur ve kurutulmuş reyhanın muhteşem uyumunu hissedeceğiniz meşhur Kürt Köftesi, yoğurt ve salçalı biberli sos ile buluştuğunda tadına doyum olmuyor. Lezzetli mi lezzetli Van’a özgü bu köfteyi mutlaka denemelisiniz!

Ayran Aşı: İçerisine pirinç, ıspanak, kabak ve bol miktarda kişnişin katıldığı Ayran Aşı çorbası şehirde akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir başlangıcı olarak sunuluyor.

Van’da boraninin farklı malzemelerde yapılanlarına sıkça rastlanır. Ispanağın yoğurt, zeytinyağı, sarımsak ve soğanla birleşmesinden oluşan bu yemek hep yaz aylarında hafif ve sindirimi kolay olduğu için bolca tüketiliyor. Hem de ıspanağın içerisinde bulunan demir sayesinde sağlıklı bir yaşam vaat ediyor.

Van’da genellikle sabah kahvaltılarında tüketilen omlet kıvamındaki bu kahvaltılığın akşam yemeklerinde de sofraları süslediğini görmeniz mümkün. Normal kahvaltılarda yenen omletten farkı ise tereyağ ile pişirilen yumurtanın içerisine sonradan un konulması ve un kavrulana kadar yemeğin pişirilmeye devam edilmesi.

Hadi buyurun sofraya, Afiyet Olsun...
 

Editör: Wan Haber