Fazıl ERÜŞ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle gazetemize açıklamalarda bulunan Van Kadın Derneği (VAKAD) Aktivisti Sosyolog Belde Bayındırlı, kadınların en büyük sorununun eğitim ve işsizlik olduğunu söyledi.

Kadınlar haklarını bilmelidir

Toplumsal normlar bireylerin ve özellikle kadınların özgürlüğünü engellediğini belirten Bayındırlı, “ Kadınlar hem sınıfsal hem de cinsiyet eşitsizliği yönünden eziliyorlar. Kadınlar bu ezilme mekanizmalarına zaman içinde uyum sağlıyorlar. Direndiklerinde ise daha fazla ezilme ile karşı karşıya kalıyorlar. 2013 yılında VAKAD’a başvuran mağdur kadın sayısı 2012 yılına göre arttı. Kadınların hikâyeleri hep aynıdır. Çünkü şiddet gören kadınlar bu şiddete karşı geldikleri için öldürülüyorlar. Kadınlara dayatılan kurallar çerçevesinde yaşamalarını istiyorlar. Kesinlikle kadın özgürlüğü sınırlandırılmamalıdır. Kadınlar haklarını bilmelidir. Hiçbir kadın sınırlı bir hayat hak etmez. Bu nedenle Van’da VAKAD’ın olması çok güzel. Çünkü hala birçok ilde bu tür dernekler yok. Buda Van’da kadınların sahipsiz olmadığını, kadın haklarının anlatıldığı ve sahip çıkıldığı bir yer olduğunu gösteriyor. Bize gelen ve sorunlarını anlatan kadınların yüzde 90’ı eğitimsiz hatta Türkçe bile bilmiyorlar. Şiddet gören eğitimli kadınlarımızda başka yollara başvurarak haklarını arıyorlar. Bizde kadınların kendi haklarını öğrenmeleri için ‘Kadın İnsan Hakları’ eğitimini veriyoruz. Bu derse her kesimden kadınlar geliyor.  Kadın bedenini, kadına şiddeti anlatıyoruz. Kadınlar kendi haklarını bildiğinde ya da öğrendiğinde biraz olsun kendilerine güvenleri artıyor” diye belirtti.

Kadınlar ve erkekler özgür olmalıdır

Bayındırlı, “Kadına da erkeğe de yüklenen roller onları fakirleştiriyor. Kadınlar ve erkekler özgür olmalıdır. Kendilerini özgürce ifade edebilmeliler. Kadına şiddetin giderek tırmandığı günümüzde eğitimli ya da eğitimsiz yörelerimizde bile şiddetin toplumsallaştığını görüyoruz. Kadın toplumumuzun üretken ve fedakâr bireyleri olmasına karşın hak ettiği yerde değiller. Kadın özgür olmadan toplum özgür olamaz” dedi.

Partilerde kadınları aktif göremiyoruz

Kadınların artık siyasette de aktif rol oynamaya başladığını ifade eden Bayındırlı, “Özellikle Barış ve Demokrasi Partisinde belediye başkan adaylarında uygulanan Eş Başkanlık sistemi bizi sevindirdi. Artık kadının sadece bir renk olmadığını görüyoruz. Diğer partilerde ise hala kadınları aktif göremiyoruz. Onları kadın noktasında eleştiriyoruz. Çünkü kadınlar hayatın her noktasında aktif rol almalıdır. Ayrıca kadınlar siyasette erkekleşerek siyaset yapmamalıdır. Bir kadın olarak farkını inceliğini göstererek toplumun sorunlarına duyarlı olmalıdır. Erkek egemen sistemine ayak uydurmamalıdır. Ötekileştirilen herkesin yanında olmalıdır. Ne yazık ki hala siyasette kadınların yok sayıldığı ve siyasetin erkeklerin güç ve rant alanlarına dönüştüğünü görüyoruz” şeklinde konuştu.

Meşaleli yürüyüş yapacağız

8 Mart Kadınlar Günü’nün artık toplumumuz da bir heyecan uyandırdığını vurgulayan Bayındırlı, “Kadınlar sorunların yeniden gündeme gelme açısından Kadınlar Günü’nü önemsiyor. Kadınların bir araya gelmesi, birlikte düşünmesi ve birlikte özgürlük için bağırmaları bizi de heyecanlandırıyor.  8 Mart Kadınlar Günü münasebetiyle VAKAD olarak bizde Bank Asya önünde toplanacağız ve Sanat Sokağına kadar meşaleli yürüyüş yapacağız” dedi. 

Editör: Wan Haber