Endokrinoloji ve metabolizma uzmanı Dr. Ümit Çınkır, her 100 kadından 10 ila 15’inin karşılaşmış olduğu polikistikover sendromunun kadınların doğurganlık dönemlerinde çokça karşılaşmış olduğu bir hastalık olduğunu belirterek çeşitli uyarılarda bulundu. Dr. Çınkır, sendromu kadınlarda erkeklik hormonu fazlalığı ya da adet düzensizliği ile karakterize edildiğini açıklayarak bu rahatsızlığın toplumda çokça karşılaşılan bir kompleks bozukluk türü olduğunun altını çizdi. Sendrom ile ilgili detaylı ve çarpıcı bilgiler veren Dr. Ümit Çınkır, polikistikver sendromunun sebepleri kesin olarak bilinmemekle beraber, bu rahatsızlık çevresel ve genetik faktörlerin etkileşimi sonrasında ortaya çıktığı bilinmektedir. Polikistikover sendromunun ortaya çıkmasında etkili olan Faktörler genel itibariyle overlerin fonksiyonlarını düzenleyen hormonların dinamiğindeki değişiklikler olarak açıklandı. Steroidogenez eksiklikleri insülin salınım ve etki bozuklukları ile beraber genetik faktörler bu hastalığın ortaya çıkmasında önayak olan en etkili bileşenlerindendir.

Polikistikover Sendromu hastalarında genel itibariyle İnsülin direncinin zayıflığına bağlı olarak ortaya çıkmakta olan obezite durumlarını bu bulgurların başlıcaları olarak öne çıktığı bilinmektedir.

Hiperandrojenizm tedavisinde farmakolojik tespitler androjenlerin baskılanması ve Hedef organ etkilerinin azaltılması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Tedaviye yanıt olarak en erken 6 ay sonunda ortaya çıkmaktadır. Bu süre içerisinde hastalarda motivasyon kaybı oluşumunun yerinde bir karar olması olarak düşünülmektedir.

Polikistikover Sendromu hastalarında genel itibariyle İnsülin direncinin zayıflığının ortaya çıkarmış olduğu çeşitli durumlar olduğu açıklanmışsa da bu da şu anlama gelebilmektedir bu Rahatsızlığın meydana geldiği bireylerde genel itibari ile Genetik ya da bireysel bazda ortaya çıkan İnsülin direncinin azalması sonrasında şeker ya da diyabet hastalığı olarak da bilinen durumların baş gösterdiği çeşitli belirtilerin ortaya çıkmasından sonra bu hastalığın belirtileri yavaş yavaş belirecektir.

Tedavi Yöntemi

Tedavi yöntemi uygulamalarında ise özellikle de bireylerin bu tip belirtileri kendilerinde yavaş yavaş anlamalarından hemen sonra fazlaca vakit kaybetmeden en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurarak Özellikle de diyabet ya da İnsülin direncinin azalmasına bağlı olarak oluşan rahatsızlıkların belirlenmesi ve bu durumların hekim ile detaylı bir şekilde oturup konuşulması gerekir.

Hekimin hastaya önereceği ilaçsız tedavilerden yeme içme gibi beslenme alışkanlıklarının düzene sokulması neticesinde olumlu sonuç elde edilmesi mümkün olabilmektedir. Şayet ilaçsız tedavi yöntemi işe yaramadığı takdirde Hekim tarafından ilaç ile tedavi edilme aşamalarına geçilecektir.

Editör: Wan Haber