Kadınlara iş hayatında da yer açmak amacıyla isim değişikliğine giden DİSİAD, yapılacak ortak çalışmalarla kadın istihdamının artırılabilmesi için kurslar vermeyi planlıyor. İsmindeki "İş Adamları" tanımını "İş İnsanları" olarak değiştiren DİSİAD yöneticisi Filiz Bedirhanoğlu, kadının toplumsal ve ekonomik anlamda güçlendirilmesi için tüm sivil inisiyatifler, belediyeler, finans kurumları ve tüm iş derneklerin bir araya gelip kadın istihdamı konusunda çalışmalar yapmaları gerektiğini söyledi.
 

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamaları Derneği (DİSİAD), 21 Aralık'ta gerçekleştirdiği genel kurulunda tüzük değişikliğine giderek isminde bulunan "İş Adamları" tanımını "İş insanları" olarak değiştirdi. Dernek, kadınların iş hayatındaki etkisini arttırmak ve kadınların bu alanda daha fazla söz sahibi olması için böyle bir değişikliğe gitti. Genel kurulla birlikte yönetimde yer almaya başlayan DİSİAD Yönetim Kurulu üyesi Filiz Bedirhanoğlu, Diyarbakır'da büyük bir kadın hareketi olduğunu ve sonucunda kadınların siyasette aktif rol oynadığını, ancak iş hayatında ise kadınların çok fazla rol almadığını belirtti.
 

'Kadınların toplumsal ve ekonomik anlamda güçlenmesi gerek'
Kadın örgütleri tarafından Diyarbakır'da yeni yeni kadın istihdamı ve girişimciliği üzerine projeler yapılmaya başlandığını kaydeden Bedirhanoğlu, "Salt birkaç kadının bir araya gelerek yapabileceği projeler değil bunlar. Çünkü kadının toplumsal ve ekonomik anlamda güçlendirilmesi için tüm sivil inisiyatiflerin, belediyelerin, yerel yönetimlerin, finans kurumların ve tüm iş derneklerin bir araya gelip kadın istihdamı ve kadının toplumsal ekonomik anlamda güçlendirmek konusunda çalışmalar yapmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.
 

'Kadın üye sayısının artması için çalışmalar yapılacak'
DİSİAD'ın hem toplumsal hem de ekonomik anlamda bölgede gelişen olaylara karşı gerekli duyarlılığı gösterdiğini söyleyen Bedirhanoğlu, "Diyarbakır Sanayi ve İş Adamları Derneği" isminin "Diyarbakır Sanayi ve İş İnsanları Derneği" olarak değiştirilmesinin duyarlılıklarını güçlendirdiklerini söyledi. Kadın üyelerinin şu anda çok fazla olmadığını ama giderek kadın üyelerinin de artacağını dile getiren Bedirhanoğlu, bu alanda da kadınların artık dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti. Kadınlar olarak kadın istihdamını geliştirmek için kadın dernekleriyle çalışmalarını ortaklaşacaklarını belirten Bedirhaoğlu, kadın üye sayılarını arttırmak içinde gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.
 

'Kadınların çoğu ücretsiz aile işçisi durumunda'
Yeni yönetim kurulu üyesi olduğunu, ancak Kadın Girişimciler Kurulu'nda ve bazı sivil toplum kuruluşlarında kadın istihdamına yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirten Bedirhanoğlu, "Kadıların çoğu ücretsiz aile işçisi durumunda. Yani iş hayatına girmeleri, girişimci olmaları, eğitimde, finansa erişmede, pazarlamada, banka konusundaki bilgilerde çok büyük eksikleri var. Çünkü kadınların bu konudaki eğitimleri daha az. Erkekler bu konuda daha küçük yaşlarda başlıyorlar iş hayatına atılmaya" dedi.
 

'Kadınların iş hayatına atılmaları için gerekli cesareti göstermeli'
Kadınların iş hayatına girme çalışmalarının 3 aşamada yapılması gerektiğini ifade eden Bedirhanoğlu, öncelikle girişimci olmak isteyen kadınlara yönelik bir eğitimin olması, girişimci olan kadınların iş alanlarını genişletmeleri konusunda çalışmaların yapılması ve DİSİAD içerisinde bir kadın merkezin kurulması gerektiğini belirtti. Diyarbakır'da kadınların siyasete atılmaları ile feodal yapının kırıldığını belirten Bedirhanoğlu, "Gelişen toplumsal mücadeleden sonra o feodal yapı kırıldı ama biraz cesaret olması lazım. Tabi girişimci olmak risk gerektiriyor. Kadınlar kuaförlük, lokanta gibi hep birbirine benzer işler yapıyor. Ama sadece bunlar olmuyor. Yerin seçilmesi, finansların yapılması, bu konuda eğitim alması, muhasebe bilgileri olması gerekiyor" dedi.
 

'Kadın istihdamına ilişkin çalışmalar daha gerçekçi olmalı'
Kadınların girişimci olmak istediği zaman kendisine destek olunması gerektiğini belirten Berdirhanoğlu, açacağı iş konusunda "finansa nasıl erişeceği, kredi nasıl alacağı, nerelerde başlayabileceği, pazarlama" konularında yardım sunulmasının önemine dikkat çekti. Merkez oluşturulup kadınlara iş konusunda her türlü destek verilebileceğini söyleyen Bedirhanoğlu, kursların tek başına talepleri karşılayamayacağını, bölgedeki tüm inisiyatiflerin bir araya gelmesi ve ortak projelerin üretilmesiyle kadınların iş hayatında daha yararlı olacağını belirtti.
 

Bedirhanoğlu, şunları ifade etti: "Kadın istihdamına ilişkin yapılan çalışmaların daha gerçekçi, daha bölge ekonomisine ve iş verenin talebine uygun yapılması gerekiyor" dedi.
 

Kadınlara iş hayatına atılma konusunda çağrıda bulunan Bedirhanoğlu, "Risk almaktan çekinmesinler. Bu konuda gerekli yerlere başvursunlar. Kendi aile içerisinde üstlendikleri rollerin etkisinden kurtulsunlar cesaretle adım atsınlar" dedi.

Editör: Wan Haber