Hamilelik, kadınlar için bir dönüm noktası sayılmaktadır. Bu dönemde yaşanan birçok değişim kadınları endişelendirmektedir. Bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmak hem kadınlar hem de bebekler için son derece önemlidir.  Zaman zaman anneler kendilerine güvenemeyip bebek fikrini kabullenemez ve bu sürece de uyum sağlamakta güçlük çeker. Bu konuyla alakalı olarak Psikolog Selin Anahar bazı ipuçları verdi.

Duygusal Değişim

Hamilelik döneminde anneler duygusal açıdan çok hassas olur ve her şeye alınabilir. Bu durumda çevredekilerin anneyle alakalı durumu iyi bilip anlaması gerekmektedir. Anne de içinde bulunduğu durumu anlayıp ona göre davranmalıdır. Bu dönemde yaşanan stres, yapılan araştırmalara göre bebeğin gelişimini çok fazla etkilemektedir. Bu durumda anne adayı stresiyle başa çıkamıyorsa bebeğin olumsuz etkilenmemesi adına mutlaka bir uzmanla görüşmelidir.

Hamilelik psikolojisi nedir?

Kendini Kabul Etme

Annelik deneyimini ilk kez yaşayanlar bu süreci yönetmekte biraz daha fazla sıkıntı yaşayabilir. Anne bu dönemde kendisini sorgulamaya başlar ve planlarını değiştirir. Artık her şey bebek planına göre yapılmaktadır. Anneler bir yandan yaşamlarını yeniden düzenlerken bir yandan da fiziksel değişimi sorgulayıp kabullenmektedir. Çoğu kadın hamilelik başındaki kusma, halsizlik gibi durumları basit olarak algılamaktadır. Ancak adeta hastalık gibi geçirilen bu dönem anneler korkutmaktadır. Anneler bu dönemde vücut kontrollerini kaybettikleri için kendilerini kötü hissedebilir ve bir yandan da bebeklerini güvende tutmak için çeşitli çabalar gösterir.

Vücudu Benimseme

Hamilelik döneminde yeniden şekillenen vücut birçok kadını mutsuz ediyor. Hatta kadınlar bu dönemde vücudunu kontrol edemediğinden sağlıksız beslenme alışkanlıkları edinebilir. Sağlıksız beslenme de kadınları daha depresif bir hale sokabilir. Annenin bu dönemde kendisini başkalarıyla mukayese etmemesi gerekir. Bu dönem özeldir ve özel olan annedir. Zayıf olmak bu dönemde düşünülmemesi gereken bir durumdur.  Kadınların bu dönemde kilo alımı ve vücut değişimiyle ilgili gerekli bilgileri öğrenmesi gerekir. Bu sayede kendilerine olan bakış açıları güzelleşecek ve endişeleri ortadan kalkacaktır.

Editör: Wan Haber