Gebelik ve bebek kaybı yaşamak aileler için son derece duygusal ve çok zor bir durum. Böyle bir durumun ardından tekrar bir bebeğe sahip olmak aileler için mucize bir durum olarak karşılanıyor.

Yaşayanların Tecrübeleri

35 Yaşında Emel Hanım gökkuşağı bebeği tecrübesini bizlere anlatıyor. Emel Hanım bebeğini beş aylıkken kaybetmiş ve bir gökkuşağı bebeğine sahip olmuş. Gökkuşağı bebek isminin kullanımıyla kaybedilen bebeklerin en derin duygularla anıldığını ifade ediyor. Emel Hanım’ın ardından bir gökkuşağı bebek bekleyen 38 yaşındaki Sibel Uzanmaz, yaşadığı düşüklerden sonra gökkuşağı bebeği beklemenin çok farklı hissettirdiğini söylüyor. Sibel Hanım gökkuşağı bebeğinden önce çok fazla acı çektikleri için bu bebeği çok ayrı seveceklerini ifade ediyor. Sibel Hanım bebeği için fırtınadan sonra gelen gökkuşağı, tünelin ucundaki ışık tanımlamalarını yapıyor.

Gökkuşağı Bebek Ne Anlama Gelir?

Sonuçlar

Araştırma sonuçları gökkuşağı bebek bekleyen kadınların gebelik sürecinin daha rahat ve keyifli geçtiğini belirtiyor.  Sabahları yaşanan mide bulantılarının etkilerini anneler hissetmiyor bile. Doğumdan önce ve sonra bebek kaybı yaşayan aileler bebek hamilelik ile ilgili her konuda bir minnet hissi yaşıyor. Kayıp sonrası gelen bebekler ailelerde adeta bir kutsanmışlık hissi bırakıyor. Gökkuşağı bebek doğduğunda aileler duygu karmaşası içinde kalıyor. Sürekli hayranlıkla ve başına bir şey gelecek korkusu arasında gidip gelen ailelerde ciddi şekilde baş dönmeleri yaşanabiliyor.

Suçluluk Duygusu

Aileler gökkuşağı bebek dünyaya geldiğinde onu sevmeye korkabiliyor. Onu sevdiklerinde kaybettikleri bebeklerine ihanet ettikleri hissine kapılabiliyorlar. Bu yüzden bu ebeveynler psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor. ‘Gökkuşağı Bebek’ kavramı bugünlerde sosyal medyada pek çok kişi tarafından inceleniyor. İyileşmek unutmak anlamına gelmiyor ama sıkıntıların ardından gelen bebek elbette ki kutlanması gereken bir durum. Bebeğin hayatınızın bir parçası olduğunu hiçbir zaman unutmayınız.

Editör: Wan Haber