Zühtü Arslan Anayasa Mahkemesi'nde  yeniden başkan seçildi.

Zühtü Arslan 4 yıl daha Anayasa Mahkemesi (AYM) başkanlığını devam ettirecek. Zühtü Arslan'ın görev süresi 10 Şubat'ta doluyordu.

Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'a göre, mevcut başkanın görev süresi sona erdikten sonra ,önceki iki ay içinde seçimin sonuçlanması gerekli.

Başkan, Genel Kurul tarafından üyeler arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla dört yıl için seçilmekte. Görev süresi biten başkanlar tekrardan aday olabiliyor.

ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR?

Zühtü Arslan 01.01.1964 tarihinde Yozgat'ın Sorgun ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Sorgun'da tamamlayan Arslan, 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. İngiltere'de Yüksek lisansını Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde insan hakları ve sivil özgürlükler alanında, doktorasını da yine aynı Fakültede anayasa hukuku alanında gerçekleştirdi. 2002 yılında doçent, 2007 yılında ise profesör unvanını sahip oldu.

2001 senesinde bir süre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görev yaptı. Ayrıca 23.12.2010 tarihinden itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini devam ettirdi. 2009 senesinde başkanlığına atandığı Polis Akademisinde uzun seneler boyunca lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukuku”, “İnsan Hakları”, “Devlet Kuramları” gibi dersler verdi. Aynı zamanda 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesinde “Turkish Public Law” dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesinde “Hukuk ve Siyaset” dersini verdi.

Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu'nca gösterilen üç aday arasından 17.04.2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğigörevine seçildi

Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nca 10.02.2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi başkanlığına seçilmişti. (HÜR HABER)

Editör: Wan Haber