Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampusunda bulunan Melikşah, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda kalan öğrenciler, deprem sonrası yapılması gereken onarımın zamanında yapılmamasından şikayetçi. 

Bina onarımı esnasında içinde bazı mimari değişikliklerin yapılması ise öğrencileri daha da mağdur ediyor. Halen onarımın devam ettiği yurtta suların günün birkaç saati dışında akmadığı, tuvaletlerin küçültülerek eklemeli odalar yapılması ise ilginç bir yapı ortaya çıkarıyor. Tuvaletlerin daha dar olması için beton duvar yerine tahtadan kabinler yapılması ise olabilecek herhangi bir artçı depremde ölümlere davetiye çıkarıyor. Yapılan değişiklik sonucunda binada yeniden döşenen boru tesisatında sızmalar oluştuğu ve bunun sonucunda alt katlarda damlama meydana geldiği belirtiliyor. 3 bin kapasiteli yurtta yaklaşık 7 bin öğrencinin barınması ise sorunları katlıyor.


6 kişilik odalarda 10 kişi kalıyor

6 kişilik odalarda 10 kişinin kalması, kimi yataklarda 2 kişinin yan yana uyuması ise yurtlarda yaşanan durumu özetliyor. Tıp Fakültesi öğrencilerinden Helin Oken, 3 aydır arkadaşıyla aynı yatakta kalmak zorunda kaldığını belirterek, “Aramızda dayanışma ve yardımlaşma olmazsa yaşanılmaz” dedi.

Yurdun kapasitesinin iki katı dolduğuna dikkat çeken Oken, bu nedenle ders çalışma ortamlarının olmadığını kaydetti. Oken, “Her konuda öğrenciyi kandırmaya yönelik çalışma var. 4 TL'ye yemek fişi alıyoruz ancak ekstradan da ücret ödüyoruz. Sorunlardan kaynaklı defalarca binlerce öğrencinin katılımıyla yürüyüş ve etkinlikler yaptık. Çözüm olarak yurt müdürü tuvaletlerin üzerine brandalar çekti. Böylece sorunu çözdüğünü ifade etti'' şeklinde konuştu. 


‘Öğrenciler tacize uğruyor’

Birinci sınıf öğrencisi Fermez Ulog ise, beklentilerinin boşa çıktığını kaydetti. Yurt dahil okulda hiçbir düzenin olmadığını belirten Ulog, çöplerin toplanmadığını ve kampustaki sokak lambalarının yanmadığını, bunun da ikinci öğrenim gören özellikle kadın öğrenciler için tehlikeli olduğunu söyledi. Ulog, “Yurt kadın öğrenciler için güvenli değil. Geçen hafta kadın öğrenci arkadaşımız tacize uğradı. Sorunlara ilişkin yetkililerle konuştuğumuzda yetkililer bizleri başından savmak için elinden gelen her türlü bahaneyi öne sürüyor. Bu şartlarda yaşamak bile zorken nasıl ders çalışalım” diye konuştu. 

Yurtta kalan bir diğer öğrenci Rezan Yoldaş ise, suların günün birkaç saati dışında akmadığını belirterek, kampus içindeki çöplerin toplanmamasına dikkat çekti. Yoldaş, “Defalarca yetkililerle görüşmemize rağmen kimse sorunlarımızı dinlemiyor. KYK yurtları devletin öğrencileri dolandırma yurdu haline geldi” diye konuştu. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz yurt yetkilileri ise, yaşanan sıkıntıların kendileriyle alakalı olmadığını belirterek, sıkıntıların ihaleyi alan firmalardan taraf yaşandığını kaydetti. Yetkililer, konunun çözümü için ihaleyi alan firmalarla tekrar görüşeceklerini dile getirdi.

DİHA 

Editör: Wan Haber