Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker, YYÜ olarak 2004 yılında yurt içi ve yurt dışından bazı önemli üniversitelerle birlikte, uluslararası kıta delme projesi dahilinde Van Gölü tabanında yaklaşık bin kilometreye varan sismik yansıma verisi topladıklarını belirtti. Van Gölü’nün tektonik ve deformasyonunu, Van Gölü’nün tabanındaki fayları ve diğer deformasyon yapılarını haritaladıklarını ifade eden Toker, Van Gölü sınırlarında volkanizma ve magmatik çıkışların olduğunu söyledi. Bir jeologun, "Van Gölü’nün tabanında volkanizma ve magmatizma çıkışı yok" beyanının doğru olmadığını dile getiren Toker, “Sismik yansıma verilerine göre, Van Gölü’nün sınırlarında volkanizma ve magmatik çıkışlar, küçük ölçekli olmakla beraber vardır fakat bu volkanik ve magmatik çıkışların kule şeklindeki sokulumların depremle, depremin oluşturulmasıyla veya artçı şokların günümüze kadar devam etmesiyle direk bir ilişkisi yoktur. Bunlar, Van’da depremi oluşturan kıta kabuğunun ne kadar karmaşık olduğunu gösterir. Bu magmatik ve volkanik sokulumlar, belki bu kadar çok artçı şokun olma nedeni olabilir ama ilde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerle direkt ilişkisi yoktur” dedi.


Van’da 5-6 yıl içerisinde deprem olmayacağını belirten Toker, “Van Gölü ve Van merkezli olmak üzere 7 büyüklüğünde bir depremi hiçbir şekilde beklemiyoruz. Bu tamamıyla spekülatif bir görüştür. Hiçbir şekilde böyle bir deprem beklemiyoruz fakat büyüklükleri 4 ile 5 arasında olan artçı şoklar, en azından bu yıl sonuna kadar iki haftada bir ya da 10 günde bir görülecektir. Bu artçılar kayda değer bir hasara ya da yıkıma yol açmayacaktır” şeklinde konuştu.


Van Gölü etrafında zaman zaman araştırmaların yapıldığını da sözlerine ekleyen Toker, “Yaptığımız arazi çalışmalarında söyleyebileceğimiz tek şey, ortamın sakin olduğu ve herhangi bir tehlikenin olmadığıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber