Zeytinlerin kesilmesine rağmen yılmayan Yırcalılar, Danıştay’dan gelen ‘yürütmeyi durdurma kararı verildiği’ haberi üzerine hasat festivaline devam etme kararı aldı. Kesilen ağaçlardaki zeytinleri toplayacak olan köylüler, direnişin sembolü olarak de 80 yıllık ağaçların yerine aynı araziye zeytin fidanları dikecek.

Kolin şirketi, önceki gün saat 20.00 sıralarında, termik santral yapmak istediği alana, ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinaları gönderdi. Zeytin ağaçlarının kesilmemesi için 16 günden bu yana nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki 6.000 zeytin ağacı iş makinalarınca üzerlerindeki ürünlerle birlikte söküldü.


Kolin’in özel güvenlik görevlileri, biber gazı da kullandıkları arbede sırasında, köylülerden Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi, Kerem Özkılınç ile Yırca’da zeytinliği bulunan avukat Hasan Namak’ı kelepçelediler. Ayrıca yine özel güvenlik görevlilerinin kullandığı ileri sürülen gaz fişeği kapsülünün isabet etmesi sonucu köylülerden Emin Özkılınç başından yaralandı.

FESTİVALE DEVAM KARARI
Zeytinlerinin kesilmesinin ardından büyük üzüntü yaşayan Yırcalılar, bugün ve yarın yapacakları zeytin hasat festivalini de iptal edip yerine zeytin için ‘yas günü’ yapmaya karar verdi. Ancak Danıştay 6′ncı Dairesi’nden çıkan ‘yürütmeyi durdurma’ kararı ile köylüler aktif olarak direnmeye devam kararı aldılar. Köylüler, hasat festivalini yapacaklarını açıkladılar. Çevrecilerin de destek verdiği köylülerin kurduğu direniş noktasında, bir yandan lokma dökülerek karar kutlanacak bir yandan da termik santralın insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlardan, olayın ekonomik boyutuna kadar yaratacağı tüm sonuçlar düzenlenecek forumlarda tartışılacak.

ZEYTİNLER TOPRAK OLMAYACAK
Bunun yanı sıra iş makinalarının, henüz hasadı yapılmamış binlerce zeytin ağacını kesmesinden dolayı, o zeytinler için de yeni formül bulundu. ‘Acele kamulaştırma kararından’ dolayı kendi arazilerine giremeyen köylüler, Danıştay kararının ardından tekrar arazilerine girme hakkını da elde etmiş oldu.

Bu gelişmenin ardından, kesilen o ağaçlardaki zeytinler de, köylüler tarafından imece usulü toplanacak. Zeytinlerin yine imece usulüyle de bir bölümünün sofralık zeytin, bir bölümünün ise yağ olarak değerlendirilmesine karar verildi.

zeytin-agaci.jpg

DİRENİŞİN SEMBOLÜ OLARAK DA YENİ FİDANLAR DİKİLECEK
Köylüler sökülen çoğu 80 yıllık zeytin ağaçlarının yerine de direnişin sembolü olarak yeni zeytin fidanlarının dikilmesine karar verdiler. Bu kararı açıklayan Yırca Muhtarı Mustafa Akın, şunları söyledi:

“Dün gün boyu büyük üzüntü yaşamıştık. Ama Danıştay’dan gelen karar, bizleri umutlandırdı. Umudumuzu kaybetmemek lazım. Bunu da herkese, şirket yetkililerine, bu kararı alanlara göstermek için direnişe devam edeceğiz. 80 yıllık ağaçlarımız kesilse de, bizler onların yerine yeni fidanlar dikeceğiz. Belki bizler onların büyüdüğünü göremeyebiliriz ama çocuklarımızın da aynı bizler gibi bu arazide, zeytin hasadı şenlikleri yapacaklarına inanıyorum.”

Köylülerin avukatı Deniz Bayram ise kararla birlikte köylülülerin ellerinden alınan arazilerini kullanma haklarının da tekrar devredildiğini, yeni biri karar çıkıncaya kadar o arazilerin gerçek sahipleri olan köyllülere geçtiğini, istedikleri gibi tasarrufta bulunma haklarının olduğunu, bu sürede şirketin de onlara herhangi bir müdahale hakkının olmadığını dile getirdi.

TEL ÖRGÜLER SÖKÜLDÜ
Köylüler Danıştay’ın yürütme kararından sonra bugün traktörlerle Kolin şirketinin zeytinliğin etrrafına ördüğü tel örgüyü söktüler. Daha sonra topluca araziye gelen köylüler yeni fidanlar diktiler. (DHA)

Editör: Wan Haber