Eş Başkan Yıldız Çetin, halkın sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini ifade ederek, "Biz halkımıza layık olmaya, halkımızın hizmetinde olmaya çalışmaktayız. Eskiden ilçe halkının büyük bölümü belediyenin kapısının nerden açıldığını bilmiyordu" dedi. Eş Başkan Zeki Yıldız ise, ilçede tarım alanında bile hizmetler sunduklarını ifade etti.

Bölge Gazetesi: Burhan Ergin

Van'daki basın mensuplarıyla Gürpınar İlçesi'nde kahvaltıda bir araya gelen Eş Başkanlar Yıldız Çetin ve Zeki Yıldız, önemli açıklamalarda bulundu. Kahvaltı sonrası ilk söz alan Eş Başkan Yıldız Çetin, yaklaşık 2 yıldır görevde olduklarını belirterek, basın mensupları ile bir araya geldikleri için memnuniyetini dile getirdi.

ÇETİN: HERKESİ ÜZEN BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ
Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Eş Başkan Yıldız Çetin, "Asıl amacımız burada hem basınla birebir görüşme şansı bulmakve bu coğrafyanın bugüne kadar sahipsiz bırakılması, bu toprakların verimliliğini işlettirilmesidir. Bildiğiniz üzere bir çatışmalı bir süreçten geçiyoruz ve bu süreç can alıcıdır. Hepimizi derinden üzen bir ortam mevcuttur. Ama tabi ki bu her şeyin önüne geçecek anlamına gelmiyor. Biz yine de halkımıza layık olmaya, halkımızın hizmetinde olmaya çalışmaktayız" ifadelerini kullandı.

Halkçı belediye anlayışıyla çalıştıklarını belirten Çetin, daha önce Gürpınar halkının belediyenin kapısının nerden açıldığını bilmediğini ifade etti. Eş Başkan Çetin, "Biz belediyeyi aldığımız zaman Gürpınar halkının büyük bölümü belediyenin kapısının nerden açıldığını bilmiyordu. Türkiye'nin en büyük coğrafyasına sahip bir ilçede yaşıyoruz. 100 yıldır hiçbir şey yapılmamış ve bununla birlikte büyükşehir yasasıyla köyler mahalle oldu. Öyle köylerimiz var. 100-120 kilometre iki buçuk saatte gidemeyeceğimiz köylerimiz mevcuttur. Ama bu köylerde bu zamana kadar hiçbir hizmet götürülmedi. Her yıl bir çivi çakılmış olsaydı birçok hizmetin önüne geçilmiş olacaktı, ama hiçbir şey yapılmadı. Biz eşit yaklaşımı esas alarak her köye hizmet götürmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"ASIL HEDEFİMİZ SAVAŞIN DURMASIDIR"
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde devam eden çatışmaların sona ermsie gerektiğini ifade eden Eş Başkan Çetin, yine de halka layık olmak için çalışmalarının aksamadığını vurguladı.
Çetin, kadınların istihdam edilmesi için büyük çaba sarf ettiklerini de belirterek, "Bizim toplumda kadın çok rahat değil. Her yere gidemiyor. Evde çıkamıyor. Ama eş başkanlık sistemiyle kadınlarda bir özgüven oluştu. Kadınlar için yaşam alanları oluşturuldu. Kadınlar için çalışma ortamları oluşturuldu. Biz de yaklaşık 2 yıldır burada iki tane kilim atölyesi kurarak, 50 tane kadın arkadaşımız çalışmaktadır. Belediyede tek bir tane kadın arkadaşla işe başladık şuanda 12 tane kadın arkadaş belediyede çalışmaktadır. Seramızda 15 tane kadın arkadaşımız çalışmaktadır ve iki tane kooperatif bir tanesi tarımsal alana ilişkin, diğeri ise kadına ilişkin kooperatif kurduk. Şuan 15 tane kadın hem terlik masa örtüsü önlük üretimine başlayacak. Bunun açılışını önümüzdeki hafta gerçekleştireceğiz" şeklinde sözlerine son verdi.

YILDIZ: BELEDİYEYİ İLK DEVALDIĞIMIZDA SIKINTILAR ÇEKTİK
Daha sonra sözalan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız ise, önceki belediyeden görevi devraldıkların da büyük sorunlarla karşılaştıklarını ifade ederek, "Gürpınar belediyemiz bir kurucu belediyedir. Her şeyi yeniden kurgulayan her geçen gün hizmet ağlarını genişleten ve kurumsallaşan bir belediyedir. Belediyeyi ilk devraldığımızda büyük sıkıntılar yaşadık. Hem personel hem de araç filosu olarak çok zayıf bir belediye devraldık. 79 köy ve mezraya hizmeti belediye yapsın dendiğinde bir kepçe ve bir kamyon ile hizmet edin denildiğinde eliniz kolunuz bağlanıyordu. Hangi köye ya da mezraya bu iki aracı götüreceksiniz. Daha sonra yaklaşık 4 Milyon TL'lik araç filosu oluşturduk. Hemen hemen her köye gidiyoruz. Bir köye ya da mezraya bir kamyonun yada bir kepçenin gitmesi oradaki halkın hoşuna gidiyor. Personel istihdamı sağlayarak belediyenin personel sayısın fazlalaştırdık. Belediye olarak daha başka sıkıntılarımız da var, onların çözümü için çalışıyoruz" dedi.

YILDIZ: "SERA BAHÇEMİZİ KURDUK"
Gürpınar Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız, sera bahçesinde yetişen organik sebzelerin marketlerde satıldığına dikkat çekerek, "Sera sebze üretimi bahçesini kurduk. Bu bahçe toplamda 158 dönüm arazi üzerine kuruldu ve ekili olarak ise 130 dönümlük deneme amaçlı bir bahçe işi yaptık. Bu bahçemizde zaman zaman 45 kişi çalışmaktadır. Bahçemizde üç ürün ektik bu ürünler lahana, domates, fasulye ektik. Bu bahçemizde kadınlarımız ve gençlerimiz çalışmaktadır. Umarız bundan sonra burada çalışıp ekin işlerini öğrenen kadın ve gençlerimiz kendi bahçelerinde aynı uygulamaya geçerler. Biz gelecek yıl içinde burada bahçe işinde daha etkin bir rol almak istiyoruz. Gelecek yıl bu yılki çalışmamızdan daha fazla çalışma yapıp daha çok ürün elde etmek istiyoruz. Buradaki köylüyü de bu işin içine katarak en az 800 dönümlük bir arazinin üstüne bahçe kurmayı hedefliyoruz. Bize tarlalarını veren köylülere arazileri üstünde sulama sistemi kurarak, tohumunu ekerek onlara teslim edeceğiz ve bakımını da üstleneceğiz" şeklinde konuştu. 

YILDIZ: İHTİYACIMIZ OLAN ENERJİYİ KENDİMİZ ELDE EDECEĞİZ
Eş Başkan Zeki Yıldız, DAKA'ya güneş enerjisiyle ilgili proje sunduklarını fakat henüz bir sonuç elde edemediklerini belirterek, projelerinin onaylanmaması durumunda enerji ihtiyacını kendi kaynakları ile elde edeceklerini anlattı. 

Yıldız, "Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na güneş enerjisiyle ilgili bir proje sunduk. Ancak bu projemiz henüz sonuçlanmış değil. Eğer ki sunum olduğumuz değerlerdeki proje onaylanmaz ise daha düşük bir enerjiyi kendi kaynaklarımızla yapacağız. Belediyenin ihtiyacı olan bu enerjiyi kendimiz elde edeceğiz. Yani bu anlamda kendi enerjimizi kendimi elde edeceğiz. Bahçemizde gelecek yıl itibariyle sulama sistemi ve tohum bize yüzde 49-50'ye mal oluyor. Bunun yüzde 50'si de emek işi yani vatandaşımızın tarlada verdiği emektir. Yani biz bunun yüzde ellisini karşılarken diğer yüzde ellisin halkımızın emeği olacak" diye konuştu.

Yıldız, Gürpınar'da imarla ilgili sıkıntıların olduğunu belirterek, "Gürpınar'ın şehir merkezinde imar planın yapılmadığı yerler var. İmar olmadığı zaman hiç bir şey de yapamıyorsunuz. Bu ilçede gerçekten bir terk edilmişlik var. Çok suyumuz var, ama burada sulama çok iyi olmadığı için sulama yanlış yapılıyor. Hal böyle olunca da sular boşuna akıtılmış oluyor. Biz burada yağmurlama sistemi ile sulama yapıyor boşa su harcanmıyor ve bitki yeterli olduğu kadar su alıyor" dedi.

Konuşmaların ardından Eş Başkanlar basın mensupları ile birlikte söz konusu serayı gezerek, üretilen ürünlerden tattılar.

Editör: Wan Haber