Van Büyükşehir Belediyesi Nuda Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Çimen Işık, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, DBP Yerel Yönetim Komisyonu üyesi Hüseyin Yılmaz, DBP, HDP İl Eş Başkanları, ilçe belediye eş başkanları, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, kurum yöneticileri ile 278 delege katıldı. 

“KÜRTLER TÜM DÜNYAYA ÜÇÜNCÜ BİR ÇIKIŞ YOLUNUN OLDUĞUNU GÖSTERDİ”
Konferansın açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, çok önemli bir süreçte konferans gerçekleştirdiklerini belirterek, konferansın yerel yönetimleri açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Kobani’de dünyanın hayranlıkla izlediği bir mücadelenin sürdüğünü söyleyen Kaya, Kürtlerin bu mücadeleleri ile tüm dünyaya üçüncü bir çıkış yolunun var olduğunu gösterdiğini ifade etti. Rojava direnişi ve inşa edilmek istenen sistemin kendilerini büyük bir yükün altına soktuğunu söyleyen Kaya, bu nedenle herkesin bu siyasi sonuçları iyi tahlil edip, ona göre davranması gerektiğini aktardı. Her Kürdün Rojava’da yaşananların bir onur meselesi olduğu bilinci ile hareket etmesi ve kendilerini buna göre konumlandırmasını isteyen Kaya, Kürtlerin mutlaka zafer kazanacağını ifade etti.

“TASLAĞIN VE SÜRECİN BAŞARIYA ULAŞMASI BİZE BAĞLI”
Abdullah Öcalan’ın müzakere taslağı ile ilgili konuşan Kaya, “Taslak sadece biz Kürtlere yaşam perspektifi sunmuyor, taslak aynı zamanda Türkiye halklarına çıkış yolu olacaktır. Bu taslağın müzakereye dönüşmesi için mücadele etmemiz ve buna denk bir tutum sergilememiz gerekiyor. Çözüm süreçleri pazarlık süreçleridir. Bu süreçlerde örgütlü gücü olan anca başarıya ulaşır. Yıllarca birçok siyasi parti Kürtlerle diyalog kurmaya çalıştılar. Bunlar çok demokrat oldukları ya da Kürtleri çok sevdikleri için değildi. Kürtlerin gücü onları zorlamasaydı elbette böyle bir diyaloğun içerisine de girmezlerdi. Bu nedenle sürecin başarıya ulaşması bize bağlıdır. Kürtlere kimse bir hak vermeyecektir, bunun için mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.


Konuşmaların ardından iki gün sürecek olan konferans basına kapalı olarak devam etti. İki gün boyunca yerel yönetimler ve kentsel mimari, yerel yönetimler ve ekoloji, yerel yönetim ve sosyo-kültürel politikalar, demokratik komünal ekonominin geliştirilmesinde yerel yönetimlerin rolü ve misyonu konuları ele alınacak.

Editör: Wan Haber