Kentsel dönüşümde yeni yol haritası Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı.

Murat Kurum'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

‘'Amacımız her sene 300 bin konutu dönüştürmek. Bakanlık ve TOKİ bunun 30 binini yapacak. Kalan konutları ise öze sektör yapacak''

Kentsel dönüşümde yeni dönemde 7 temel hedefin üstüne inşa edildiğini vurgulayan Bakan Murat Kurum, ‘'Hedef, kentsel dönüşümü 20 yılda tamamlamak'' ifadelerini kullandı.

''ÖZEL KENTSEL DÖNÜŞÜM ANAYASASI GELİYOR''

Ülke genelinde 597 bin konutu da yenilediklerine değinen Bakan Kurum, ‘' 53 ilde 238 riskli alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dönüşüm kapsamına aldığımız bağımsız birim sayısı 664 bin'' ifadelerine yer verdi.

Her belediyenin kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlayacağının vurgusunu yapan Bakan Murat Kurum, ‘'Özel kentsel dönüşüm anayasası geliyor. Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek'' ifadelerine yer verdi.

Ayrıca önce vatandaşlardan talep toplanıp, kentsel dönüşüm alanları ilan edilecek.

Vatandaşların haklarını güvence altına almak için yatırımcıların yapım bedelinin yüzde 10'u kadar teminat alınacağını ya da tamamlama sigortası isteneceğini belirten Bakan Kurum, ‘'Hiçbir konut yarım kalmayacak'' diye konuştu.

Artık müteahhitlere kriterler geleceğini ifade eden Bakan Kurum bunların kentsel dönüşüme dahil olacağını aynı zamanda maketten veya temelden konut satışının biteceğini aktardı.

Yerel yönetimlerin İlbank'tan kredibilitesi olduğuna ilişkin onay belgesi getirdiği takdirde, kentsel dönüşüm için düşük faizli kredi kullanabileceğini belirtip, ‘'Herhangi bir teminat gösterilmesine gerek olmayacak'' şeklinde konuştu. (HÜR HABER)

Editör: Wan Haber