Cumhuriyet Caddesi altında bulunan ve mülkiyeti belediyeye ait olan aynı zamanda Büyük Peynirciler Çarşısı olarak da anılan çarşıda süt ürünleri bulunduran esnaf ile et ürünleri satan esnaf bir arada satış gerçekleştiriyor.

Çarşıda 70 esnaf süt ürünleri satarken, 18 esnaf da et ürünleri satıyor. Çarşının hem bu karmaşık hali, hem dar ve yıpranmış oluşu, hem de soğuk hava deposunun olmaması esnafı zor duruma düşürüyor. Çarşıda aynı zamanda et ve peynir kokusu karışımından ilginç bir kokunun oluşması da müşteriyi rahatsız eden ve uzaklaştıran bir etken oluyor.

30 YILLIK TALEP

Edinilen bilgilere göre, peynirciler çarşısındaki sıkıntılar, 80’li yılların sonlarına doğru giderek kendini his ettirmeye başladı.

Bunun üzerine esnaflar ilk kez 1988 yılında dönemin belediye başkanı ile görüşerek, çarşının onarılmasını ve yeni bir düzen verilmesini istediler. Belediye, çarşı ile ilgili sorun tespit çalışması başlattı ancak çarşının düzenlemesine ilişkin herhangi bir faaliyet yürütülmedi. Çarşı esnafının daha sonra da gelen tüm belediye yönetimlerine bu yönlü şikâyetlerini ve taleplerini bildirdikleri öğrenildi.

NİHAYET OLUYOR

Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2017’deki girişimleri ile nihayet çarşının onarılması ve düzenlemesinin gerçekleştirileceği açıklandı. 

Van Valisi ve aynı zamanda Van Büyükşehir Belediye Başkanvekili olan Murat Zorluoğlu, çarşının 2018 yılı içinde yapılıp tamamlanacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta bir oteldeki proje tanıtım programında konuşan Vali Zorluoğlu, peynirciler çarşısı ile ilgili olarak şunları söylemişti: 

“Bizim meşhur Peynirciler Çarşısı var. Biliyorsunuz Peynirciler Çarşısı’nın şu hali içler acısıdır. Oraya bizim mutlaka dokunmamız gerekiyor. Onun projesi hazır, sayın bakanımız, ben oradaydım, gereken talimatı bürokratlarına verdi, parası da hazır, inşallah onu da DAP üzerinden yaklaşık 3,5 milyon lira civarında tutarı olan bir projedir, orayı da Van’a yakışır, Van’ın tarihine yakışır, dokuya da uygun bir çarşı haline getireceğiz. 2018 içinde yapıp bitirmeyi hedefliyoruz.”

ESNAF HEYE CANLANDI

Çarşı ile ilgili yapılan bu açıklama buradaki peynirci esnafını sevindirdi. Burada bulunan esnafın 30 yıllık bir beklentisi olduğunu ifade eden çarşı esnaflarından Selçuk Kıvanç, “Nasıl olacağını bilmiyoruz, onarılacak mı, yeni bir bina mı olacak, ama eskisinden iyi olacağı kesin, o nedenle sevinçliyiz” diye konuştu.

Bu arada et ürünleri satan 18 esnafın buradan alınarak başka bir yere nakledileceği, bunun da süt ürünleri satan esnaf için ayrı bir avantaj olacağı ifade edildi.

BİR TALEPLERİ VAR

Yapılacak yenileme çalışmalarından memnuniyetini dile getiren çarşı esnafının bir de talebi var. Esnaflar, çalışmaların nihayete ermesine kadar kendilerine satış yapabilecekleri bir yer tahsis edilmesini istiyor. Konuyla ilgili yetkililerle görüşeceklerini belirten esnaflar, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan eski belediye binasının olduğu bölgede, ya da başka bir uygun binanın alt katında kendilerine yer tahsis edilebileceğini, aksi halde mağdur olabileceklerini söylüyor.

Adil HARMANCI - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber