Van'da birçok merkezi mahallede TEİAŞ'a ait yüksek gerilim hatları, mahalle sakinlerinin yaşam alanlarını tehdit ediyor. Elektrik hatlarının yaydığı radyasyon, mahallelerde yaşayan birçok kişide beyin tümörü, lösemi gibi benzeri hastalıklara yol açarken, evlerde ve bahçelerde çıkan yangınlardan kaynaklı maddi hasarlar meydana geliyor. 

Van'da mahallelerden geçen yüksek gerilim hatları ölüm tehlikesi saçıyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan'ın yaptığı araştırmada, beyin tümörü, lösemi ve diğer kanser türlerindeki riski arttırdığını belirlenen yüksek gerilim hatları, Van'da Hacıbekir (Xaçort), Yenimahalle, Kevenli TOKİ alanı, Bostaniçi beldesine bağlı Gündoğdu ve Esenler mahallelerinde yaşayan yurttaşların korkulu rüyası haline geldi. Avrupa standartlarına göre yüksek gerilim hattı geçen alanlarda 150 metrelik bir güvenlik koridoru oluşturulurken Türkiye'de ise yüksek gerilim hatlarının geçtiği alanlar tehlike saçıyor. Söz konusu alanlarda yaşayan mahalle sakinleri Türkiye Elektrik İletim Dağıtım Şirketi (TEİAŞ) Van Şube Şefliği'ne şimdiye kadar birçok kez elektrik hatlarının kaldırılması için başvuruda bulunmalarına rağmen hiçbir işlem yapılmaması tepkilere neden oluyor. 

Halk TEAŞ'a tepkili

Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi sakinlerinden Nurettin Odun, söz konusu yüksek gerilim hattının evlerinin içinde bulunduğu arsadan geçtiğini belirterek, her an canlarının tehlikede olduğunu söyledi. Onlarca meyve ağacını gerilim hattının tellerinin temas etmesinden kaynaklı kesmek zorunda kaldığını ifade eden Odun, aynı gerilim hattına ait tellerin birbirine temas etmesi sonucu evinde yangın çıktığını söyledi. Aynı mahallede oturan Medeni İlci ise gerilim hattının kendisine ait arazinin üzerinden geçmesinden dolayı ev yapamadığını ve her an için gerilim hatlarının kopup kendilerine zarar vereceği endişesiyle yaşadıklarını belirterek, "Bizler bunun için defalarca TEİAŞ'a başvuruda bulunduk. Ama şu ana kadar bir sonuç çıkmadı" dedi. 

'Torunum radyasyon yüzünden engelli doğdu'

Gerilim hattının evinin 2 metre üzerinden yakın bir mesafede geçtiğini belirten Abdi Akkoyun isimli mahalle sakini, mahallede birçok çocuk gibi kendi torununun da engelli doğduğunu belirterek, "Yağmur yağdığı zamanlarda elektrik direklerinden yüksek sesler geliyor ve bu sesler bizlere korku saçıyor. Yine rüzgarlı günlerde tellerin kopacağı endişesinden dolayı yatamıyoruz" dedi. Yüksek gerilim hatlarının evinin üzerinden geçmesi nedeniyle iki kez hayvanlarını kaybettiğini ifade eden Kasım Orta, 15 yıldır bu mahallede çözüm beklediklerini, ancak TEİAŞ'ın ise hiç ilgilenmediğini söyledi. Orta, "Hayvanlarım yüksek gerilimin yaydığı akımdan dolayı telef oldu. 6 çocuğum var birinin sağlığına bir şey olursa sorumlusu TEİAŞ'tır" dedi.


""

Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz TEİAŞ yetkilisi Fikret Değermi, elektrik hatlarının geçtiği alanların birçoğunda daha önceden kamulaştırma yapıldığını, bazı yerlerde ise kamulaştırma işlemlerinin sürdürüldüğü söyledi. Yüksek gerilim hatlarının toplu yaşam alanlarında çıkartılmasına yönelik hiçbir çalışmalarının olmadığını belirten Değermi, Türkiye'nin her yerinde durumun böyle olduğunu belirterek, uygulamayı savundu. DİHA

""

Editör: Wan Haber