Herkesin merakla beklediği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sonrası Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Teröristle Mücadelede Kolluk Kuvvetlerinin Desteklenmesi Durum Değerlendirmesi görüşülmüştür' denildi. 

 


Başbakan Davutoğlu başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sona erdi. Yaklaşık 7 saat süren toplantının ardından Genelkurmay Başkanlığı'ndan açıklama yapıldı. 


Teröristle mücadelede kolluk kuvvetlerinin desteklenmesi durumunun değerlendirildiği belirtilen açıklama şöyle: 'Yüksek Askeri Şura Olağan Toplantısı, 27 Kasım 2014 tarihinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılmıştır. 


Toplantıda; TSK'nın Ana Program ve Hedefleri, TSK'nın Harbe Hazırlık Durumu ve Değerlendirmesi, Teröristle Mücadelede Kolluk Kuvvetlerinin Desteklenmesi Durum Değerlendirmesi, Özel Kuvvetler Komutanlığının Yeteneklerinin Geliştirilmesi, Personel, Eğitim ve Lojistik konuları görüşülmüştür.

 

YAŞ NEDİR?


Yüksek Askerî Şûra, Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı kuruldur.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait her türlü önemli meseleleri inceler, bunlarla ilgili prensip kararları alır, savaş gücü çalışmaları vb. konularda hükûmete gerekli tavsiyelerde bulunur, silâhlı kuvvetlere ait kanun tasarılarını, silâhlı kuvvetlerin en yüksek kurulu olarak görüşür ve tasarılara son şeklini verir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereğince Başbakan'ın başkanlık ettiği Şûra'ya, Genelkurmay Başkanı, Milli SavunmaBakanı, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ile TSK'ya mensup tüm Orgeneral/Oramiral rütbesindeki komutanlar katılır. Genel sekreteri Genelkurmay II. Başkanıdır.

Yüksek Askeri Şûra yılda iki kez toplanır, bunlardan biri Kanunda belirtildiği üzere Ağustos ayında, diğeri de teamülen Aralık ayındadır. Şûra'da, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup albayların general ya da amiralliğe terfileri ile bir üst rütbeye terfi edecek general ve amirallerin durumları görüşülür. Ayrıca çeşitli nedenlerden dolayı TSK'dan ihraç edilecek personel için de karar verilme merciidir.

Yüksek Askeri Şûra'nın TSK'dan her türlü ilişik kesme kararlarına yargı yolu açıktır. Ancak Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şûra'nın kararları yargı denetimi dışındadır.

Editör: Wan Haber