Diğer bir alternatif ise kurum Erzurum’a taşınacak. Van için önemli olan bu kurum ile ilgili alınacak sonuç merakla bekleniyor. Kurumun 10 personeli Van’dan görevlendirildiği Diyarbakır, Ağrı veya Bingöl’e gidip gelmek zorunda kalıyor.

Van’da meydana gelen 23 ekim ve 9 kasım 2011 depremlerinin ardından orta hasar alan kurumun binaları yıllar sonra yıkıldı. 2013'ten sonra müfettiş kararıyla kapatılan Van Et ve Balık Kurumu alanı, Tuşba Belediyesi’ne devredildi. Et ve Balık Kurumu arsasına Tuşba Belediye Sarayı’nın yapılması bekleniyor.

Proje bir türlü ihaleye çıkmıyor!

Alaköy'de tahsisi yapılan 200 bin metre kare hazine arazisi üzerine 49 milyon TL ödenek ayrıldı. Proje tamamlandı ancak bir türlü ihalesi yapılmadı. Yeni adıyla Van Et ve Süt Kurumu’nun yapılmaması, kurum kapatılacak mı sorusunu gündeme getirdi. Yetkililerden edindiğimiz bilgiye göre, Van Et ve Balık Kurumu ya kapatılacak ya da kuruma ait Alaköy civarındaki arsaya yeni bir et ve balık kurumu yapılacak. Genel izlenim ise kurumun kapatılacağı yönünde. Ancak asıl kararın Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından verilmesi bekleniyor. Kapatılma durumunda memurlar, başka kurumlarda görevlendirilecek.

İşçiler perişan oldu

Van Et ve Süt Kurumu'nun kapatılması üzerine Van personeli Diyarbakır, Bingöl ve Ağrı, Et Kombinalarına gönderildi. İşçilere 1 yıl sonra Van'da yapılacak tesiste işe başlama vaadi verildi ancak vaad yerine getirilmedi. Van’dan Diyarbakır, Bingöl ve Ağrı’ya gidip gelmek zorunda kalan ve perişan olan Vanlı personel, Van Et ve Süt Kurumu’nun yapılmasını istiyor.

65 personel kadrosu çıktı

Maliye Bakanlığı, 65 personel istihdamı için kadro çıkardı. Arazi, de etüt çalışmaları yapıldı ancak nedense tesisin inşaatına başlanmadı. Alaköy'de yapımı öngörülen Et ve Süt Kurumu Tesislerinin bölgede hayvancılığa önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Van bölgeye hitap ediyordu

Hakkari ve bütün ilçeleri, Van ve ilçeleri, bölgedeki 6. Hudut alay komutanlıkları, Tatvan, Erciş ve Muş şeker fabrikasına kadar et satışı Van’dan gerçekleşiyordu. Şu anda ise Ağrı bu işlevi görüyor.

Yılda 355 bin TL ekstra masraf

Van Et ve Balık Kurumu’nun kapatılmasıyla, kesim işleri çevre illere verildi. Bu daberaberinde nakliye masrafını çıkardı. Son bilgilere göre kurum ekstradan nakliyeye yılda yaklaşık 355 bin TL harcamak zorunda kaldı. Van’daki sığır ve koyun kesimleri ise mezbahada yapılıyor.  

Özelleştirme furyası başladı

Bir devlet kuruluşu olarak 40 milyon TL sermaye ile 1 Ekim 1952’de kurulan Et ve Balık Kurumu, bazı dönemler zarar edince 20 mayıs 1992’de özelleştirme kapsamına alındı. Türkiye genelinde birçok şehirdeki et ve balık kurumu ya özelleştirildi ya devredildi ya da kapatıldı.

Van kurtuldu ama

Van Et ve Balık Kurumu kapatılmadı ve deprem dönemine kadar da iyi kötü faaliyetlerine devam etti. Depremden sonra ise faaliyet durdu. Yaklaşık 5 yılın ardından kurumun binaları yıkıldı ve arsa Tuşba Belediyesine devredildi. 1980 yılında faaliyete başlayan ve resmiyette Van Et Kombinası olarak geçen Van Et ve Balık Kurumu, bir zamanlar günlük 500 büyükbaş, 2 bin adet de küçükbaş kesim kapasitesinde hizmet veriyordu.

Kapatılmayan iller

Adana, Ağrı, Bingöl, Diyarbakır, Denizli, Erzurum, Sakarya, Ankara (Sincan), Yozgat ve İstanbul’daki kurumlar faaliyetine devam ediyor. Bu illerde de tam kapasite bir çalışma yapıldığı söylenemez.

Kırmızı et üretimi arttı

Ortadoğu’ya kadar et ihraç eden ülke konumunda olan Türkiye, et ithal etmeye başladı. Ancak et üretiminde artış var. TÜİK, ilk çeyrek kırmızı et üretim istatistiğini 270 bin ton olarak açıkladı. Sığır eti üretimi yüzde 5,8 artış ile 243 bin ton olarak tahmin edildi.
Koyun eti üretimi yüzde 9,6 artış ile 23 bin ton olarak tahmin edildi.

Kaynak: Van Ekonomist

Editör: Wan Haber