Özel hayatın korunması adına TİB Başkanına olağanüstü yetkiler veren Sansür Yasası’nın Meclis’ten geçmesinin ardından ulusal ve uluslar arası kamuoyundan çok ciddi tepkiler geldi. Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) Başkanı Necdet Tam, Sansür Yasası ile ilgili Serhat Gazetesi’ne çok önemli açıklamalarda bulundu. 


Bu yasa fişlemelerin önünü açıyor
Tam, getirilen yasa ile birlikte internet gazeteciliğinin tamamen kontrol altına alınmak istendiğini belirterek, “Bu yasa İnternet gazeteciliğini tamamen kontrol altına almayı amaçlayan bir yasadır. TİB’e olağanüstü yetkiler veren bu yasa aynı zamanda internet ortamında bulunanları çok rahatlıkla fişleyecektir. Dünya’nın sadece kapalı bazı devletlerinde uygulanan bu tarz yasalar aynı zamanda demokrasinin de sansürlendiğini gösteriyor. Evet İnternet ortamında çok ciddi bir dezenformasyonun olduğunun bizde farkındayız ve bunun önüne geçebilmek için de VİMED’i kurduk. Ancak internet ortamındaki bazı dezenformasyonların önüne devletin geçmeye çalışması maksadını aşan durumlara neden olabilir” dedi. 


Hükümet CHP ve MHP ile ilgili kasetler çıktığında niye yasa çıkarmadı!
Çıkarılan yasanın politik boyutuna da vurgu yapan Tam, “17 Aralık operasyonlarının ardından internete sızdırılan bazı kaset ve belgeler hükümeti bu yasayı çıkarmaya itmiş olabilir. Bu yasa ile Hükümet kendisini zor durumda bırakacak başka belge ve kasetlerin önüne set çekmek isteyebilir. Ancak şöyle bir gerçeklikte var Hükümet daha önce kendisini pek ilgilendirmeyen MHP’li vekillerin kasetleri, Deniz Baykal’ın kaseti veya kendisine muhalif olan diğer siyasilerin durumu ile ilgili böyle bir yasa yapmaya girişmedi. 


Sansür Yasası basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir
Bu yasa ile internet ortamında istediğini servis et istediğini engele anlayışını doğuracaktır. Yapılacak fişleme ve sansürlemelerin basın özgürlüğüne çok önemli bir darbe vuracağı unutulmamalıdır. Bugün belki bu Hükümet var ancak yarın başka bir hükümet geldiğinde bu yasaları Ak Parti aleyhine de kullanacaktır. Biz VİMED olarak bu sansür yasasını asla kabul etmiyoruz. 

Editör: Wan Haber