Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin meclisten geçmesiyle, 28 yaşından gün almış kişiler (1 Ocak 1988 tarihinde doğanlar dâhil) istekleri halinde, 18 bin lira bedeli 2 ay içinde ödemek kaydıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık sebebiyle haklarında verilen 'askerliğe elverişli olmadıklarına' dair kararlardan dolay askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da yaş şartı aranmaksızın bedelli askerlikten faydalanabilecek.

Kanun teklifinde sözleşmeli erbaş ve er alımıyla ilgili olarak kabul edilen düzenlemeye göre de, en az ilköğretim ya da yurtdışında dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış, 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş kişiler de sözleşmeli er olarak başvurabilecek.

Ortaöğretim mezunu olanlar için askerlik hizmetini yapmış olma şartı da aranmayacak.

Kanun teklifi, TBMM'de TSİ sabah 03.00'da kabul edildi. Teklifin oylamasına HDP katılmadı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen hafta grup toplantısında bedelli askerlik imkanı getirileceğini açıklamış ve bu uygulamadan 700 bin kişinin faydalanmasını beklediklerini ifade etmişti.

Hükümet, bedelli askerlikten elde edilecek geliri Sanayii Fonu'naaktararak sadece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları için kullanmak istiyor.

Bedelli askerliği bekleyenlerin gözü bu hafta TBMM Genel Kurulu'ndaydı. TBMM Milli Savunma Komisyonu bugün toplanarak, AK Parti Grup Başkanvekillerince verilen Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda değişiklik yapan teklifi görüştü.

Komisyon, geçen hafta kabul ettiği tasarıya eklediği bedelli askerlik ve sözleşmeli er başvurularıyla ilgili düzenlemeyi, daha hızlı sürede yasalaşabilmesi için 6 maddelik teklif olarak yeniden ele aldı.

Komisyonun ardından teklifin, 9 Aralık Salı (yarın) günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması planlanıyor.

Bedelli askerlik ve sözleşmeli er başvurularına ilişkin kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi. Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'ndan geçti. Kanun teklifi yarın Genel Kurul'da görüşülecek.

Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

"18 BİN LİRA 2 AY İÇİNDE ÖDENECEK"

Teklif hakkında bilgilendirme yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yoklama kaçakları ile bakaya sayısının her geçen yıl artığını bu birikimin engellenmesi amacıyla teklif ile 28 yaşından gün alanlar 18 bin lira bedeli 2 ay içinde ödemek kaydıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaktır. Haklarında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlarda sona erdirilecektir. Bu uygulama ile elde edilecek gelir savunma sanayinin finansmanında kullanılacaktır. Böylelikle silahlı kuvvetlerimizin teknolojik yönden üstün olması sağlanacaktır" diye konuştu.

"YARIN YASALAŞACAK"

Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmesi olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, halkın da bu konuda beklentisinin bulunduğunu ifade ederken, "Herkes bir sonraki sevke giderken acaba bu yaş, bedel değişir mi diye kendisini askerlik hizmetine gitmekten alıkoyacak. Bunu önlemek ve sürüncemeye yol açmamak için bugün komisyondan geçirip, yarın da Genel Kurul'a gelir ve yasalaşır diye düşünüyorum" dedi.

13 GÜN SÜRECEK BÜTÇE MARATONU

TBMM Genel Kurulu, bu önemli düzenlemenin ardından kesintisiz 13 gün sürecek bütçe maratonuna başlayacak.

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 10 Aralık Çarşamba günü başlayacak görüşmelerinde, hükümet ve gruplar söz alacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunumunun ardından AK Parti Grubu adına Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, CHP Grubu adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grubu adına Genel Başkan Devlet Bahçeli ve HDP Grubu adına Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan konuşacak. Hükümet adına ise Başbakan Ahmet Davutoğlu kürsüye çıkacak.

Hükümet ve gruplar adına konuşmalar 1'er saat olacak.

Genel Kurul'un bu haftaki bütçe takvimi şöyle olacak:

11 Aralık Perşembe:

– Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye İnsan Hakları Kurumu.

12 Aralık Cuma:

– RTÜK, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu.

13 Aralık Cumartesi:

– Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB Bakanlığı.

14 Aralık Pazar:

-Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı.

Her salı günü yapılan siyasi partilerin grup toplantıları, bu hafta olmayacak.

Editör: Wan Haber