VATBO’dan yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizde ana gündem maddelerinden biri haline gelen ve toplumsal duyarlılığımızın, birlik ve beraberlik ruhunu yeniden canlandıran Ortadoğu coğrafyasındaki gelişmeleri Van Ticaret Borsası olarak yakın ilgi ve alaka ile takip etmekteyiz. Yıllar boyu acıya, zulme, göz yaşına, haksızlığa ve insanlık dışı muamelelere maruz kalmış kadim Ortadoğu coğrafyasının kardeş halkları bizim bir parçamızdır. Oraya düşen her bir bomba, orada yükselen her bir çığlık bizim de canımızı yakmakta, insanım diyen herkesin yüreğinde derin yaralar bırakmaktadır. Irkı, dili, dini, mezhebi ne olursa olsun bu coğrafyada yaşayan tüm kardeş halklara yapılan saldırıları, vahşeti şiddetle kınıyor, bu vahim tablonun bir an önce sona ermesini Allah’tan niyaz ediyoruz” denildi.


Kamuoyunun dikkatini çekmek istedikleri bir diğer hususu da belirtmek istenen açıklamada, “Van Ticaret Borsası olarak kuruluşumuzdan bugüne dek, gerek ilimizde, gerek bölgemizde, gerek ülkemiz ve dünyamızda olan biten hiçbir olaya, hiçbir gelişmeye kayıtsız kalmadık. Kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere kapımızı çalan bütün paydaşlarımızla ortak hareket ederek, hiçbir konu, taraf, düşünceyi göz ardı etmeksizin koşulsuz, şartsız destek sunmayı bir borç bildik. Irak ve Suriye coğrafyasında bu gelişmeler yaşanırken, aynı zaman dilimi içerisinde kurumumuzda yaşanan ve değerli halkımızın yakından takip ettiği seçim süreci ve yeni yönetimlerin belirlenmesi periyodunda kamuoyundan kopuk bir hüviyete bürünmüş olmamız, gündemden ve gelişmelerden bihaber olduğumuz anlamına gelmemelidir. Aksine görev süremizde çevremizde olan biten tüm gelişmeleri yakından takip etmiş, gereken yerde gerekli adımları ivedilikle atmışızdır” denildi.


Kuruluşlarının ve var ola sebeplerinin gereği olarak halka hizmet etme yolunda bugüne kadar geri adım atmadıkları belirtilen açıklamada, “Halkımızla aynı hassasiyetleri paylaşarak, Irak ve Suriye’de, Şengal’de, Rojava’da, Kobane topraklarında feryat ve ağıtların yükseldiği tüm coğrafyada yaşanan gelişmelerde de seferber olduk ve gerekli aracılarla gerekli tüm yardımlarımızı ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırdık. İşadamlarımızı, üyelerimizi seferber ettik, imkanlar dahilinde gerekli tüm girişimlerde bulunduk. Van’daki diğer sivil toplum kuruluşlarımızın, halkımızın, kıymetli işadamlarımızın ve Van ekonomisine yön veren herkesin bu çağrıya katılmaması, desteklememesi mümkün değildir. Van halkı zor durumda kalmayı da, zor durumda kalanlara el uzatmasını da bilir ve aleni bir şekilde yapmaya gerek kalmadan üzerine düşen sorumlulukları yerine getirir. Bundan en ufak bir şüphemiz olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da misyonumuz ve konumumuz gereği acı günde, tatlı günde, hem paydaşlarımız, hem kamu kurum ve kuruluşlarımız, hem halkımızla beraber gündemi takip etmeye, gücümüzün ve niyetlerimizin yeterli geldiği her türlü etkinlikte ön saflarda severek ve isteyerek bulunacağımızı bir kez daha belirtiyor, basında yer alan bazı duyumların yanlış algılara yol açmamasını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verildi.


Ayrıca VATBO yönetimi, üyeleri ve iş adamları ile yaptıkları çalışmalar neticesinde 600 koliden oluşan yardım paketlerinin Şengal ve Rojava’ya gönderilmek üzere Van Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teslim edildiği belirtildi.

Editör: Wan Haber