Rıdvan Can

Edremit TOKİ afet konutları yaşam alanı içinde bulunan arsaya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından göle nazır hizmet binası yapılmasına karşı çıkan depremzede vatandaşlar yaşam alanı ile ilgili verilecek kararı beklerken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde müdür depremi yaşandı.

 Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ersin Taşlıalan Bakanlık Müşavirliği’ne atanırken yerine Müdür Yardımcısı Cengiz Adıgüzel atandı.  Vatandaşlar hizmet binasının Edremit TOKİ yaşam alanına yapımına karşı olduğu bilinen Cengiz Adıgüzel’in müdürlüğe atanmasını Edremit’te betonlaşma olacağı şeklinde yorumladılar.   Çevre ve kıyı işgallerine değinen yeni Şehircilik İl Müdürü Cengiz Adıgüzel “ Van Gölü gibi bir eser İsrail gibi bir devletin elinde olsaydı birçok devlete yetecek kadar bir turizm geliri elde ederdi” dedi.

MÜDÜRÜN TAVRI MERAK EDİLİYOR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının Edremit TOKİ yaşam alanına yapılmasının şehre uzak olacağı,  kurumda çalışma performansını düşüreceğine Edremit’te betonlaşmaya yol açacağı, vatandaşların ulaşım açısından mağduriyetler yaşayacağı gerekçeleriyle karşı görüşü olduğu bilinen eski müdür yardımcısı,  yeni il müdürü Cengiz Adıgüzel’in atama sonrası yaklaşımı, çabası merakla bekleniyor.

BİRŞEY DİYEMİYORUM

Edremit TOKİ yaşam alanına hizmet binası yapılarak betonlaşması ile ilgili konuya girmek istemediğini belirten yeni Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cengiz Adıgüzel “  Ben bu konuya girmeyeceğim.  Konunun hassasiyeti açısından. Daha önce bir girişimimiz oldu.  Bakanlık nezdinde bunu sağladık.  Hizmet binasının eski yerine taşınmasıyla (Eski Bayındırlık binasının yeri) ilgili şimdi bakanlığımızın sunmuş olduğu tez şu; proje revizyonu yapılacağından daha önce kararı verilen ve çizdirilen proje ve buraya yerleşemeyeceği ve bakanlığı zarara uğratacağından hareketle buraya taşınmasının uygun olmadığının kanaatine varıldı.  Binanın Edremit’te yapılması kararlaştırıldı. Şimdilik birşey demiyorum oraya mı yapılır buraya mı yapılır bilemiyorum” dedi.

VATANDAŞ KANDIRILIYOR

TOKİ konut alanına betonlaşmasını istemeyen,   alanın park, yeşil alan, spor alanı olarak değerlendirilmesine ihtiyaç olduğunu belirten vatandaşlar gelişmelerden tedirginlik duyuyor.    Müdürlük hizmet binasının TOKİ yaşam alanına yapılmayacağına ve bu alanın betonlaştırılmayacağına dair verilen sözlerin, yapılan açıklamaların gereğinin bugüne kadar yapılmadığını ifade eden vatandaşlar yeni müdür ataması ve gelişmeler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının vatandaşa rağmen maalesef inatla ve ısrarla Edremit’e yapılacağını gösteriyor.  Ak Parti Van Millettekileri vatandaşın sesine, taleplerine kulak vererek yeşil Edremit’in çevreden sorumlu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü eliyle betonlaşmasına izin vermemesini beklediklerine işaret eden vatandaşlar vatandaşa neden değer verilmediğini sordular.   

VAN GÖLÜ İSRAİL’İN ELİNDE OLSAYDI!

Edremit TOKİ yaşam alanına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binası yapılarak betonlaşmasını istemeyen vatandaşların yeşil alan talepleri cevap beklerken Cengiz Adıgüzel  şunları  söyledi:   “2023 yılı vizyonuna uygun marka şehirler kapsamında örnek şehirle bu doğrultudaki çalışmalarımıza inşallah başlayacağız. Bir yandan betonlaşma yaparken diğer yandan çevre boyutu dikkate alınarak marka şehirler yaratma örnek oluşumlar yapacağız.  Van doğa, kültür ve eserleri bakımından dünyada örnek bir konuma sahip biz bunu aktif hale getireceğiz.  Özellikle büyük bir eserimiz olan Van gölünün korunması için tüm ilçelerimizin il merkezimiz büyükşehir belediyesinin bünyesindeki atık arıtma tesislerinin bir an önce faaliyete geçirmelerini sağlayıp Van gölümüzün halkımızın istediği yapıya kavuşturacağız. Van gölü gibi bir eser İsrail gibi bir devletin elinde olsaydı gerçekten birçok devlete yetecek kadar turizm geliri elde ederdi.  Dolayısıyla böyle bir gücü Van için neden aktifleştirmeyelim neden bir turizm cenneti haline getirmeyelim. Sezonumuz kısa ama Antalya’dan, İzmir’den ve Muğla’dan hiçbir geri kalır yanımız yok. Van Gölü kıyı sınır çizgisi 100 metredir. Yani göle 100 metre  yakında yapılaşma olamaz. İmar ve planlamada gerekse çevresel açıdan yapacağımız denetimlerle kıyı ihlallerinin engellenmesine yönelik ciddi yaptırımlar uygulayacağız”

YENİ MÜDÜR KİMDİR?

1998 yılında Çevre İl Müdürlüğü’nde mühendis olarak göreve başlayan Cengiz Adıgüzel Muş’ta doğdu.  Çevre Bakanlığı’nın Çevre Orman Bakanlığı ile birleşmesi sonucunda Çevre Orman Müdürlüğü’nde görevine davam eden Adıgüzel şube müdürlüğü görevlerinde bulundu.  Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün kurulmasıyla il müdür yardımcılığı görevini yürüten Cengiz Adıgüzel son kararnameyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevine atandı. 

Editör: Wan Haber