Hizmet Denetleme Sistemi'ni uygulamaya başlayan VASKİ, su kesintilerine hızlı müdahale ediyor.

VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, Hizmet Denetleme Sistemi'nin parçası olarak "Arıza Takip Sistemi" de oluşturduklarını söyledi.

Yeni sistemle VASKİ bünyesinde yapılan bütün işlemlerin anında takip edildiğini anlatan Tekataş, şöyle konuştu: "2017 yılı içerisinde hizmete aldığımız Alo 185, WhatsApp ihbar hattı ve mobil VASKİ sistemlerimiz vardı. Vatandaşlarımız burada meydana gelen arızaları anında bize bildiriyor fakat burada arıza ekiplerimizle merkez arasında bir kopukluk meydana geliyor ya da bizim istediğimiz hızla işler işlemiyordu. Bunu nasıl aşabiliriz diyerek genel müdür başta olmak üzere en alt kademeye kadar işleri takip etmek için bu sistemi kurduk."

"Zamandan ve işten kazanç"

Vatandaşın ilettiği arızanın fotoğraflandığını belirten Tekataş, çekilen görüntünün anında merkeze iletildiğini kaydetti.

Tekataş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arızanın giderilme süresi nedir, oralarda bir gecikme meydana geldiğinde biz bunun nedenini orada çalışan arkadaşlara sorabiliyoruz. Bu şekilde hem zamandan hem de işten kazanç elde ediyoruz. Burada arıza fotoğraflanıp bize gönderildiğinde orada güvenlik önlemi alınıp alınmadığını, arızanın ne kadar sürede giderildiğini ve o arıza bittikten sonra var olan yerin temiz bırakılıp bırakılmadığını görüyoruz." 

Vatandaşa anında bilgi veriliyor

Arızanın giderilmesinin ardından vatandaşa bilgi verildiğini aktaran Tekataş, Hizmet Denetleme Sistemi içinde başka hizmetlerinin de olduğunu bildirdi.

Tekataş, anlık mali durumun takip edilebileceği bir sistem de olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Özalp ilçemizden ya da Erciş ilçemizde herhangi bir vezneden fatura yatırıldığı zaman ben başta olmak üzere online olarak merkezde bu görünebiliyor. Dolayısıyla bir otokontrol kurmuş olduk. Bu sistem içinde şöyle bir şey daha var. Burada Turan ustamın yaptığı olumlu ya da olumsuz iş, genel müdür olarak benim puanımı etkiliyor. Ben ay sonunda puanımın düştüğünü gördüğümde onun sebebini araştırma imkanım oluyor ya da puan arttığında arkadaşları tebrik ediyorum."

Tekataş, hizmetin en büyük faydasını vatandaşın gördüğünü kaydetti.

Sistemin bir portal olduğunu, 2017 yılında teknolojik anlamda önemli hizmetler yaptıklarını belirten Tekataş, vatandaşların faturalarını evinden telefon üzerinden yatırabildiğini dile getirdi.

Tekataş, "Vatandaş sokaktan geçerken bir arızayla karşılaştığında VASKİ’yi aramasına da gerek yok. Arızanın fotoğrafını çekerek konumuyla arızanın yerini bize gönderebiliyor. Bu sistem devreye alınmadan önce aylık içme suyu arıza sayısı 70-80 civarındaydı. Kanalizasyon da yine bir o kadardı. Sistemle bu arıza oranında yüzde 70 azalma oldu." dedi. 

"Portal sayısı 20'ye çıkarılacak"

Tekataş, hızlarını artırmak ve hizmetlerini geliştirmek adına araç alımı yapacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurulduğundan bugüne kadar arızası yapılmayan kanalizasyonların bakımını da bu şekilde yapacağız. Bu hizmetin hepsini birbirine bağlı geliştireceğiz. Şu anda 8 portalımız var. Arkadaşlarımız bu konuda da çalışma yapıyor. Kısa sürede bu sayı 20'nin üzerine çıkarılacaktır. Yani VASKİ, telefon, tablet ve bilgisayar üzerinden vatandaşlarımızın yanında olacak."

VASKİ çalışanı Turan Tuci de vatandaşın bildirdiği arızanın anında takibe alındığını dile getirerek, "Daha önce çok fazla telefon alıyorduk. İnsanlar ilk benim arızama müdahale et diye sıkıştırıyordu ancak şimdi gelen arızanın önceliğine göre hareket ediyoruz." diye konuştu.

Esnaf Emin Ataş da karşılaştığı sorunu VASKİ'ye bildirdiğini ve ekiplerin anında müdahale ettiğini vurgulayarak, "İşe gelirken bir sorun olduğunu gördüm. Su milli servetimiz. Ne kadar akarsa o kadar zarar. Hemen VASKİ’yi aradık. Hemen geri dönüş ile gecikmeden hızlı şekilde çalışma yaptılar. Çalışmayı izledikçe keyif aldık." ifadesini kullandı. (aa)

Editör: Wan Haber