Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık Sarıkaya ve avukatı hazır bulundu. Mütalaasını açıklayan savcı, Sarıkaya'nın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. 

Savcı, cezanın üst sınırdan verilmesini de istedi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Sarıkaya'ya, "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan 10 yıl hapis cezası verdi.

Sarıkaya, FETÖ'nün ilk kumpası olduğu iddia edilen Şemdinli davasını açan ve hazırlanan iddianamede imzası bulunan isimdi.

Ne olmuştu?

Ferhat Sarıkaya’nın adı, 2005’te dönemin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında “tarihi eser kaçakçılığı” ve “çete kurmak” suçlamasıyla hazırladığı iddianameyle duydu. Soruşturma kapsamında tutuklanan üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı 13 Kasım 2005’te intihar ederken, yargılama sonucu Prof. Dr. Aşkın’ın beraatine hükmedildi.

Sarıkaya, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Ekim 2005’te iki kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Umut Kitabevi’nin bombalanması olayıyla ilgili de “Şemdinli iddianamesi”ni hazırladı. Daha İddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurmak” ile suçlandı. (Ntv, Ajanslar)

Editör: Wan Haber