Vanlılar meyve olarak da yaz aylarında en çok Karpuzu, kış aylarında ise Portakalı tüketiyor. Vanlıların en az ilgi gösterdiği meyve ise Çilek.


Hayatımızda oldukça önemli olan ve sofralarımızın vazgeçilmezi olan sebze ve meyvenin ne oranda tüketildiğini Van´lı manavlara sorduk. Vanlı Manavlar özellikle yeşillik diye gruplandırılan sebzelere olan ilginin az olmasından yakınıyor. Sebzenin sağlığa oldukça yararlı olduğunu söyleyen Manavlar, Van´da son yıllarda Muz´a olan ilginin arttığını ancak yüksek fiyatlar nedeniyle dar gelirli vatandaşın Çilek ve Şeftali tüketmediğini belirtiyor.

´PATATESE İLGİ ÇOK BÜYÜK´

Van´da 25 yıldır Manavlık yapan Cumhur Aksoy, Van halkının sebze olarak kış aylarında patates, yaz aylarında ise domatese ağırlık verdiğini söyledi. Kış aylarında vatandaşın torbalarla patates, yaz aylarında ise kasa kasa domates aldığını belirten Aksoy, Van halkının yeşillik olarak ´Marul, Maydanoz, Roka, yeşil soğan´ gibi besin değeri yüksek sebzelere ilgisinin çok az olduğunu belirterek, "Oysa bu sebzelerin sağlığa çok büyük faydası var. Patates ve domates faydalı besinler ama vatandaşımız kırmızı ve beyaz ete düşkün olduğu için yeşilliği çok ihmal ediyor. Meyve konusunda 25 yıldır gördüğüm kadarıyla Muz´a olan ilgi her geçen yıl artıyor. Muz eskiden çok pahalıydı ve vatandaşlar alamıyordu. Şimdi durum değişti. Çilek çok pahalı olduğu için dar gelirli vatandaşımız Çilek´ten uzak duruyor. Çilek tüketimi neredeyse yok denilecek kadar az." diye konuştu.

´SEBZEYE DEĞİL KIRMIZI ETE AĞIRLIK VERİLİYOR´

Vanlı Manavcı Fettah Yılmaz da vatandaşın yeşil sebzeye ´Olmasa da olur´ mantığıyla baktığını ve bunun yanlış olduğunu kaydetti. Vanlıların kırmızı ve beyaz ete gösterdiği ilgi nedeniyle sebzeden uzak durduğunu dile getiren Yılmaz şunları söyledi: "Sebze ve meyve sağlığımız için çok önemli. 20 yıldır bu işi yapıyorum. Vatandaşımız meyve olarak kışın sadece portakal, yazın karpuz tüketirken, sebze olarak da kışın patates, yazın domates tüketiyor. Çilek ve şeftali fiyatları yüksek olduğu için vatandaşlarımız bu meyvelerden uzak duruyor." şeklinde konuştu.

Haber: Oktay CANDEMİR

Editör: Wan Haber