Van TSO önünde bir araya gelen STÖ temsilcileri buradan Merkez Postane’ye kadar yürüdü. Yürüyüşte Kürtçe ve Türkçe ‘Em aşiti dıxwazin, biz barış istiyoruz’ dövizleri taşındı. Postane önünde sona eren yürüyüşün ardından bir basın açıklaması yapan grup Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve TBMM'deki siyasi parti liderlerine mektuplar gönderdi.

Van’da 165 Sivil Toplum Örgütünün (STÖ) temsilcileri, son günlerde artan çatışmalı süreci protesto etmek için bir yürüyüş gerçekleştirdi. Van Ticaret  ve Sanayi Odası (Van TSO) önünden Merkez Postane’ye kadar yürüyen grup burada bir basın açıklaması yaptı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve TBMM'deki siyasi parti liderlerine mektuplar gönderen grup, ‘Barış istiyoruz’ çağrısında bulundu.

“KAYGILIYIZ”

Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri adına basın açıklama metnini okuyan Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirleri Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin,son günlerde yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını belirterek, geleceğe yönelik kaygı duyduklarını söyledi.

“İNSAN ÖLÜMLERİ SON BULMUŞTU”

Çatışmalı süreçten önce Türkiye toplumunda büyük bir beklenti yaratan ‘Çözüm sürecinin’ önemine değinen Şahin, “Çözüm süreciyle birlikte toplumda barışın, kardeşliğin ve gerçek demokrasinin Türkiye'de tesis edileceği konusunda büyük bir inanç ve umut gelişmiştir. Yapılan tüm kamuoyu yoklamalarında demokratik çözüm sürecinin büyük bir toplumsal destek gördüğü açıkça görülmüştür. Yine bu süreçte, ekonomiden, sosyal ve siyasal hayata kadar toplumsal yaşamın tüm alanlarında büyük bir rahatlama yaşanmaya başlanmıştır.  En başta da, insan ölümleri son bulmuştur. Bu süreç Türkiye toplumlarının yaşadığı, Kürt sorunu başta olmak üzere bütün demokratikleşme sorunlarının çözümü için büyük bir fırsat yaratmıştır”dedi.

“ÇATIŞMALARA SON VERİN”

Yaşanan çatışmalı süreci eleştiren Şahin, “Savaşın hiç kimseye kazandırmayacağı, yaşanacak büyük acı ve bedellerden sonra tekrar bitirdiğimiz noktaya geri döneceğimiz geçmiş deneyimlerden de anlaşılmaktadır. Bu nedenle bütün sorunlarımızı müzakere ederek çözmek dışında bir şansımızın olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Barışçıl çözüm yolunun açılması için tarafları derhal çatışmalara son vermeye çağırıyoruz. Birlikte ve eşitlik temelinde kardeşçe bir yaşamın kurulması için, Türkiye halklarının barış tarafında inisiyatif geliştirmesi her zamankinden daha önemli bir tutum olacaktır. Barış ve demokratik bir çözüm için ayağa kalkmak, Türkiye’de yaşayan her insanın ortak görevidir”ifadelerini kullandı.

“BARIŞ İSTİYORUZ”

Son olarak ‘Barış istiyoruz’ çağrısında bulunan Şahin, şunları kaydetti:

“İnsanımız, geleceğimiz, kalkınma hedeflerimiz ve refahımız için özgürlüklerin korunması, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve kamu düzeninin tesisi konusunda üzerimize düşen sorumlulukları gerçekleştirmeye her zaman olduğu gibi hazırız. Bizler Bu ülkenin çalışan ve üreten Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri olarak Ortak paydamız; demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hayatına saygıdır.Bu çerçevede herkesi barışa davet ediyoruz.” (Fazıl Erüş - Prestij Gazetesi)

Editör: Wan Haber